Faktaboks

Palau
Hovedstad
Ngerulmud
Innbyggertall
21 800
Størrelse
460 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Surangel Whipps jr.
Språk
palauisk, engelsk
Nasjonaldag
1. oktober
Valuta
amerikansk dollar
Flagg
plassering av Palau på jordkloden. Kart
Palau (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Palau er et land og en øygruppe som ligger i Stillehavet og hører til verdensdelen Oseania. Hovedstaden heter Ngerulmud.

Natur og klima

Plassering av Palau med naboland rundt, kart.
Palau og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Palau er en av verdens minste republikker og består av mer enn 300 øyer. Flere av øyene er gamle vulkaner.

Ved kysten er det mange korallrev, laguner, mangroveskog og mange små øyer. Det er også regnskog og tropiske trær som kokospalmer i øygruppen. Det høyeste punktet ligger 242 meter over havet.

Det er få pattedyr som lever på land, men i havet utenfor kysten finnes det hval, hai, delfin og omtrent 1400 forskjellige fiskearter. I 2009 opprettet Palau verdens første fredede område for haier. Det er for eksempel ikke lov til å fiske i dette området.

Palau får strøm og energi både fra fossilt brennstoff og fornybare energikilder, blant annet solenergi.

Palau har tropisk klima med varmt vær hele året. Flere av øyene kan forsvinne dersom havet fortsetter å stige på grunn av klimaendringer.

Folk og kultur

Over 70 prosent av befolkningen kalles palauer. Filippinere er den nest største folkegruppen i landet.

Palauisk og engelsk er offisielle språk. Kristendom den største religionen. Rundt halvparten av befolkningen er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Det finnes både offentlige og private videregående skoler i landet.

Fotball, basketball og friidrett er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Palau er en demokratisk republikk med president som statsoverhode. Presidenten er også statsminister og leder av regjeringen.

Palau samarbeider mye med USA. Blant annet har USA ansvar for det militære i landet. Landet har i perioder vært avhengig av bistand og støtte fra USA.

Mange mennesker på Palau jobber med turisme, fiske og handel. Landet tjener penger på blant annet turisme og på å selge fisk og håndverk til andre land.

Palau er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

De første menneskene kom til øyene som i dag heter Palau for rundt 2000 år siden. De kom i båter fra Asia.

Fra 1500-tallet og i løpet av de neste århundrene oppdaget og koloniserte Spania øygruppen. I 1899 solgte Spania øygruppen til Tyskland.

I 1914 ble Palau okkupert av Japan. USA erobret øyene under andre verdenskrig, og styrte landet til Palau ble selvstendig i 1994.

De siste tiårene har landet satset mye på miljøvennlig turisme. Mange turister kommer til landet blant annet for å dykke i havet utenfor kysten.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør