Faktaboks

Ecuador
Hovedstad
Quito
Innbyggertall
18,0 millioner
Størrelse
248 360 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Daniel Noboa
Språk
spansk
Nasjonaldag
10. august
Valuta
amerikansk dollar
Flagg
plassering av Ecuador på jordkloden. Kart

Ecuador (mørkegrønt) ligg i Sør-Amerika (lysegrønt).

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ecuador er et land som ligger i Sør-Amerika. Landet grenser til Colombia og Peru. Galápagosøyene i Stillehavet hører også til Ecuador. Hovedstaden heter Quito.

Natur og klima

Plassering av Ecuador med naboland rundt, kart.
Ecuador og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Den store fjellkjeden Andes går tvers gjennom landet. Øst for Andes er det fuktig regnskog som grenser til Amazonas. I Andes er det dype daler og fjelltopper på over 6000 meter. Det høyeste fjellet er Chimborazo, 6310 meter over havet.

I regnskogen lever det blant annet jaguar, dovendyr, kapusinerape og store kvelerslanger. I Andesfjellene lever puma, brillebjørn, fjelltapir, hjort og andeskondor.

Langs kysten er det et varmt og fuktig klima. Det regner mye hele året. I Andesfjellene er det nesten arktisk klima.

Folk og kultur

Foto av landiguan

Øyene Galápagos i Stillehavet hører til Ecuador. Øyenes ekstreme isolasjon gjør at flere dyrearter bare finnes på disse øyene. Det gjelder for eksempel flere arter av iguaner og elefantskilpadder. Bildet viser en landiguan som bare finnes på noen av øyene.

Foto av landiguan
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rundt 70 prosent av innbyggerne regner seg som mestiser, som er en blanding av amerikanske urfolk og folk med europeisk opphav. Det er også flere grupper med urfolk i landet.

Ecuador er det tettest befolkede landet i Sør-Amerika. 78 prosent bor i byer og tettsteder. Det bor flest folk langs kysten og opp mot Andesfjellene. Offisielt språk er spansk. Kristendom er den største religionen, de fleste er katolikker.

Alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 18 år. Skolen er gratis. Urbefolkningen har krav på undervisning på to språk.

Politikk og økonomi

Ecuador er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati med valg til nasjonalforsamling hvert fjerde år.

Siden 1830 har Ecuador hatt 20 grunnlover. Den siste ble innført i 2008. Til sammenligning har Norge hatt samme grunnlov siden 1814.

De fleste i Ecuador jobber med landbruk. Det dyrkes mest bananer, kaffe og kakao som blir solgt til andre land. Landet tjener også penger på å selge råolje til andre land, spesielt Kina.

Ecuador er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Arkeologer har funnet spor etter mennesker fra 8000 år fvt. På 1400-tallet ble Ecuador en del av Inkariket som hersket over store områder i Sør-Amerika.

Spania erobret området som i dag er Ecuador fra 1531. Store deler av urbefolkningen ble drept eller døde av smittsomme sykdommer som spanjolene brakte med seg.

Ecuador ble opprettet som en selvstendig stat i 1830. Før det var landet en del av Stor-Colombia, sammen med dagens Colombia, Venezuela og Panama.

På 1900-tallet var det mye politisk uro i landet. I to perioder på 1960- og 1970-tallet var det militært diktatur. Urfolk har kjempet en hard kamp for bedre rettigheter, og for å bevare sin egen kultur, naturen i landet og regnskogen.

På 1990-tallet var landet i en stor økonomisk krise. Da flyttet mange til andre land, særlig til USA og Spania.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tor Opsvik
Universitetet i Oslo