Faktaboks

Bahrain
Hovedstad
Manama
Innbyggertall
1,47 millioner
Størrelse
785 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Hamad bin Isa al-Khalifa
Språk
arabisk
Nasjonaldag
16. desember
Valuta
bahrainsk dinar
Flagg
plassering av Bahrain på jordkloden. Kart
Bahrain (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bahrain er et lite land i Midtøsten i Asia. Landet består av 33 øyer, bare seks av dem er bebodd. Bahrain har sjøgrenser til Qatar og Iran. Hovedstaden heter Manama.

Natur og klima

Plassering av Bahrain med naboland rundt, kart.
Bahrain og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bahrain er Asias tredje minste land. Landet ligger utenfor Saudi-Arabia i Persiabukta.

Landet består av 33 øyer. Den største og viktigste av øyene er Bahrain, hvor hovedstaden Manama ligger. Over 90 prosent av landet er ørken. Utenfor mange av øyene er det korallrev.

Nasjonaldyret er oryx, som er en type antilope. Det lever også hare, gaselle, hyene og flere slangearter i landet. Utenfor øyene finnes det mange forskjellige fiskearter.

Bahrain har et varmt og tørt klima. I de varmeste periodene kan det bli over 50 grader.

Folk og kultur

bygning med to tårn. i forgrunnen en lav, rund fontene. foto

Al Fateh-moskeen i hovedstaden Manama. Den er en av verdens største moskeer og inneholder også nasjonalbiblioteket.

Av /NTB Scanpix ※.

Litt under halvparten av befolkningen er bahrainere. Det er også mange som har flyttet til landet for å jobbe der. De fleste er fra land i Asia og Midtøsten. Bahrain har fått kritikk fra internasjonale organisasjoner for å behandle disse arbeiderne veldig dårlig.

Rundt 90 prosent av befolkningen bor i byer. Offisielt språk er arabisk. Rundt 75 prosent av befolkningen er muslimer.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Nesten alle barna i landet fortsetter på videregående skole. Det finnes både offentlige, private og religiøse skoler i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Mange driver også med hestesport.

Politikk og økonomi

Bahrain er et monarki. Landet har blitt styrt av familien Al Khalifa i flere tiår. Hamad bin Isa Al Khalifa er konge i Bahrain i dag.

Det ble innført stemmerett i 2002, men det er fremdeles ikke tillatt med politiske partier i landet. Kongefamilien har fortsatt all makt. Landet styres som et diktatur.

Mange mennesker jobber med handel, turisme og i oljeindustrien. Landet har produsert olje og gass i mange år. Bahrain tjener penger på å selge olje til andre land. Turisme er også en viktig inntekt for landet.

Bahrain er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den arabiske liga.

Historie

Det har bodd mennesker i området som nå er Bahrain i over 4000 år. I mange hundre år styrte forskjellige riker og kongedømmer i landet.

På 1500-tallet styrte portugiserne i området. Fra 1601 var landet under persisk styre, frem til 1783 da familien Al Khalifa erobret landet og tok over makten.

Bahrain var delvis kontrollert av Storbritannia fra 1816 til landet ble selvstendig i 1971. Bahrain var i denne perioden det politiske senteret for britene i Persiabukta.

Bahrain har siden selvstendigheten hatt nære politiske og økonomiske forbindelser med land i Europa og USA. Landet har i dag et godt helsevesen og høy levestandard.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Charlotte Lysa
Forsker, Universitetet i Oslo