Faktaboks

Kuwait
Hovedstad
Kuwait by
Innbyggertall
4,34 millioner
Størrelse
17 820 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
emir Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
Språk
arabisk
Nasjonaldag
25. februar
Valuta
kuwaitisk dinar
Flagg
plassering av Kuwait på jordkloden. Kart
Kuwait (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kuwait er et land som ligger i Midtøsten i Asia. Landet grenser til Irak og Saudi-Arabia. Hovedstaden heter Kuwait by.

Natur og klima

Plassering av Kuwait med naboland rundt, kart.
Kuwait og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kuwait er et lite land og har kyst mot Persiabukta. Landet ligger i et av de tørreste områdene i verden og består for det meste av ørken.

Det er noen lave åser i landet og høyeste punkt ligger 306 meter over havet. Utenfor kysten er det ni øyer, men det bor folk på bare én av dem.

Nasjonaldyret er kamel. I ørkenen lever blant annet gaselle, rev, mus og slanger. I havet utenfor kysten lever haier og mange forskjellige fiskearter.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra fossilt brennstoff som olje.

Kuwait har tørt klima. Om sommeren kan det bli temperaturer på over 50 grader.

Folk og kultur

Bare rundt 30 prosent av befolkningen er innfødte kuwaitere. De fleste har flyttet fra andre land til Kuwait for å arbeide. Kuwait har blitt kritisert av internasjonale organisasjoner for å behandle disse arbeiderne svært dårlig.

98 prosent av befolkningen bor i byer. Kuwait er et av de landene i verden hvor flest folk bor i byer. Arabisk er offisielt språk, men engelsk blir også mye brukt. Islam er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. De fleste elevene i landet fortsetter på videregående skole.

Fotball og basketball er populære idretter blant barn og ungdom i landet.

Politikk og økonomi

Kuwait er et monarki med emir som statsoverhode. Landet har siden 1756 vært styrt av al-Sabah-familien, som fortsatt har makten i landet.

Kuwait regnes for å være mer demokratisk enn flere av nabolandene, men emiren har mye makt i landet. Kvinner fikk stemmerett i 2005.

Mange mennesker jobber i oljeindustrien og med handel. Kuwait er et av landene i verden som produserer mest olje. De tjener penger på å selge olje til andre land.

Kuwait er medlem av blant annet FN og Den arabiske liga.

Historie

Området der Kuwait ligger i dag har vært bebodd av nomader i flere tusen år. På 1600-tallet innvandret arabiske folkegrupper til området.

I 1756 kom al-Sabah-familien til makten over det som i dag er Kuwait. Landet var på den tiden et sentrum for handel i området.

Fra 1899 hadde Storbritannia mye innflytelse over Kuwait, til landet ble selvstendig i 1961. I 1990 brøt Golfkrigen ut da Irak invaderte Kuwait. Det førte til at flere land, blant annet USA, invaderte Irak og frigjorde Kuwait.

I løpet av de siste tiårene har Kuwait utviklet seg til å bli et av verdens rikeste land.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Charlotte Lysa
Forsker, Universitetet i Oslo