kamel på øde slette, ingen planter
Kamel på slette i Mongolia.

Kamel er et stort pattedyr. Kamelen lever vilt på gressletter i deler av Kina og Mongolia, men er truet av utrydning. Det finnes rundt 1000 ville kameler igjen.

Kamelen er et av verdens viktigste husdyr.

Kamel heter egentlig baktriakamel, men kalles bare kamel.

Beskrivelse

nærbilde av føttene til kamelen
Kamelens klover er av samme type som hos for eksempel gris og hjort. Klovene er lange tær med negl på.
Foto av kamelhover
Av /Shutterstock.

Kamelen kan bli tre meter lang og over to meter fra bakken til skulderen. Kameler har to pukler på ryggen, i motsetning til dromedar som bare har én.

Kameler har lang, bøyd hals. Hodet er lite i forhold til kroppen, men øynene er store og står litt ut fra hodet. Halen er kort med en bust på enden. Den har føtter med klover, slik som kyr og griser. Kameler har tjukk pels, som både isolerer mot varme og kulde.

En voksen kamel veier mellom 300 og 690 kilo.

Levevis

Ville kameler lever i flokker på gressletter i Asia. Kameler spiser planter. Puklene på ryggen består av fett. I pukkelen lagrer kamelen næring til perioder der den ikke finner mat. Det er ikke vann i puklene, men når kamelen bruker fettet den har lagret, frigjøres det også vann. Puklene er en tilpasning til å leve i ørkenen og andre tørre områder.

Formering

kvinne rir på en hest og leier to kameler pakket med mye utstyr

Bildet viser nomader i Mongolia som bruker kameler til å frakte nedpakket telt fra en leir til en annen.

Foto
Av /Shutterstock.

Når en kamel er mellom fem og åtte år er den voksen.

Kameler er drektige mellom 360 og 440 dager, altså et helt år eller lengre. De føder vanligvis en unge, men av og til to unger. En kamelkalv veier rundt 40 kilo når den blir født. Etter et døgn kan kalven gå og løpe og følge flokken sin. Kalvene får melk av moren sin i to år.

Kamel som husdyr

Kamel er et av verdens viktigste husdyr. Den brukes både til å bære ting og trekke ting. Sør i Russland og nord i Asia brukes kameler mye til å frakte ting på. En kamel kan bære over 200 kilo.

Kamelen brukes også til produksjon av kjøtt og melk. Man kan bruke melk fra kameler til å lage smør og ost. Huden til kamelen behandles til lær. Læret brukes til å lage klær og telt. Myk ull kan nappes av pelsen og av ullen lages det klær.

Bæsjen kan samles opp, tørkes og brukes som brensel.

Nomader som tradisjonelt bodde på steppene i Asia hadde kameler.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo