Faktaboks

Vatikanstaten
Hovedstad
Città del Vaticano
Innbyggertall
ca. 800
Størrelse
0,4 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
Pave Frans 1. (Jorge Mario Bergoglio)
Språk
italiensk, latin
Nasjonaldag
22. oktober
Valuta
euro
Flagg
plassering av Vatikanstaten på jordkloden. Kart
Vatikanstaten (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Vatikanstaten er en stat og pavens eget område. Den ligger i Italias hovedstad, Roma. Vatikanstaten er verdens minste stat både i størrelse og folketall.

Folk og kultur

Kart
Kartet viser Vatikanstaten.
Av /Store norske leksikon ※.

Det bor rundt 800 mennesker i Vatikanstaten. Paven, som er lederen for Den katolske kirke, bor i staten. Det bor nesten ingen barn der.

Rundt 3000 folk arbeider på området, men bor utenfor Vatikanstaten. De fleste av landets innbyggere er italienere og sveitsere.

Italiensk er det offisielle språket i Vatikanstaten, men de bruker også latin. De fleste innbyggerne i Vatikanstaten er menn og katolikker.

Biblioteket i Vatikanstaten er et av de eldste i verden. Peterskirken og Det sixtinske kapell ligger i Vatikanstaten.

Politikk og økonomi

Fotografi

Nye sveitsergardister marsjerer inn på Petersplassen i Vatikanstaten 6. mai 2006 for å sverge troskap til pave Benedikt 16. Gallauniformen i rødt, gult og blått ble designet på begynnelsen av 1900-tallet.

Av /NTB Scanpix ※.

Vatikanstaten er en kirkelig stat, med paven som øverste leder. Det er et slags monarki. Paven blir valgt av en gruppe prester og ledere som kalles kardinaler. Kardinalene er valgt av paven og er blant de høyeste rådgiverne i Vatikanet. Paven er leder på livstid, eller så lenge han selv vil.

Siden 1400-tallet har paven vært beskyttet av Sveitsergarden, som består av medlemmer fra den sveitsiske hæren.

Vatikanstaten får inntekter fra blant annet gaver, bidrag fra katolikker over hele verden og penger fra investeringer landet har gjort. Landet tjener også penger på turisme.

Vatikanstaten er ikke medlem av FN, men kan delta i møter og diskusjoner i FN.

Historie

For rundt 2000 år siden lå det et sirkus i det området der Vatikanstaten ligger i dag. På 1000-tallet tok biskopen i Roma tittelen pave, og ble leder for hele Den katolske kirke.

I mange århundrer hadde paven et stort selvstendig land i Italia, kalt Kirkestaten eller Pavestaten. På midten av 1800-tallet mistet paven mye av sitt område. Italia hadde før bestått av mange, små stater, men nå ble alle statene samlet sammen til ett stort kongedømme. Dette førte til en konflikt mellom paven og kongedømmet Italia.

I 1929 ble Vatikanstaten opprettet som en selvstendig stat etter at paven underskrev en avtale med Italia. Paven ble da statsoverhode i det nye lille landet.

I dag besøker om lag 30 millioner turister Vatikanstaten hvert år. Mange kommer for å besøke Peterskirken, Vatikanmuseene og pavepalasset.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør