Faktaboks

Grønland
Hovedstad
Nuuk (Godthåb)
Innbyggertall
56 700
Størrelse
410 450 km²
Statsform
del av Danmark
Statsoverhode
Danmarks monark
Språk
grønlandsk, dansk
Nasjonaldag
21. juni
Valuta
dansk krone
Flagg
plassering av Grønland på jordkloden. Kart

Grønland (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt), men regnes ofte til Europa.

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Grønland er et land som er en del av Danmark. Grønland er verdens største øy og ligger nord i Atlanterhavet. Hovedstaden heter Nuuk på grønlandsk og Godthåb på dansk.

Grønland har selvstyre, som betyr at landet bestemmer over deler av politikken selv.

Natur og klima

Plassering av Grønland med naboland rundt, kart.
Grønland og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Grønland er nesten seks ganger så stort som Norge. Øya ligger i Arktis, som er områdene omkring Nordpolen. Rundt 80 prosent av Grønland er dekket av is.

Det er mange fjellområder på Grønland. Det høyeste fjellet heter Gunnbjørns Fjeld og ligger 3693 meter over havet. Langs kysten er det mange fjorder. Her vokster det blant annet gress, busker og lav skog.

Nasjonaldyret er isbjørn. Det lever også rein, polarulv og polarrev i området. Grønland har verdens nest største innlandsis, etter Antarktis. Isen kan bli 3000 meter på det tykkeste.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra fornybare energikilder som vannkraftverk. Hele Grønland har polarklima med kalde vintre og kjølige somre.

Folk og kultur

Rundt 90 prosent av befolkningen er inuitter, som er et urfolk som har bodd på øya i mer enn tusen år. De fleste andre som bor på øya er dansker.

Rundt 85 prosent av befolkningen bor i byer. Grønlandsk og dansk er offisielle språk. Kristendom er den største religionen.

Alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 16 år. Det undervises på grønlandsk, men elevene lærer også dansk.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Grønland har en egen regjering og statsminister. Grønlenderne bestemmer selv over områder som skole, skatter, fiskeri og fangst.

Statsoverhodet er den danske monarken. Grønland følger danske lover i blant annet utenrikspolitikk.

Mange mennesker på Grønland jobber med utdanning, helse og fiske. Landet tjener penger på å selge fisk og reker til andre land.

Som en del av Danmark er Grønland medlem av NATO, men ikke av EU. Sammen med Alaska (USA) og Canada er Grønland er medlem av det interpolare samarbeidet mellom inuitter (ICC).

Historie

Det har bodd mennesker på Grønland i 4000 år. Oppdageren Eirik Raude seilte fra Island til Grønland på slutten av 900-tallet. Det var han som ga øya navnet Grønland.

På 1100-tallet kom thulefolket fra Nord-Amerika til Grønland. Inuittene er etterkommere av thulefolket og det folket som bodde på Grønland fra før.

Fra slutten av 1200-tallet var Grønland en periode en del av det norske kongedømmet. På 1700-tallet ble øya kolonisert av Danmark.

I 1953 fikk Grønland mer selvstendighet fra Danmark. Det førte til at danske navn på byer og tettsteder ble erstattet med grønlandske.

De siste tiårene har Grønland fått bedre økonomi, men det har i perioder vært mange arbeidsledige på øya.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør