kart
Kart over Antarktis. Forskningsstasjoner er markert med prikker.
Antarktis
Av /Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Antarktis er en verdensdel og et kontinent som ligger rundt Jordens sørpol. Verdensdelen består av både landområder og hav.

Kontinentet er omtrent 14 millioner kvadratkilometer (km²). Om vinteren blir kontinentet dobbelt så stort på grunn av havis som legger seg opptil 1000 kilometer ut fra kysten.

Klima og miljø

sel med åpen munn med skarpe tenner

Sjøleoparden er et rovdyr som kan bli opptil 380 centimeter lang og veie opptil 500 kilo. Den spiser for det meste andre seler og pingviner. Unge seler spiser en del fisk og krill.

Foto av sjøleopard
Av /Shutterstock.

Antarktis har 90 prosent av all isen som finnes på Jorden. Det er det kaldeste og tørreste kontinentet, og utsatt for svært sterke vinder. Det er vanlig med snøstormer. Da kan vinden komme opp i 90 meter per sekund.

I 1983 ble det målt minus 89,2 grader i Antarktis. Det er den laveste temperaturen som noen gang er målt på Jorden.

Klimaet er kaldt fordi Antarktis ligger så langt sør, og fordi mye av landet ligger høyt over havet. Det høyeste fjellet er Mount Vinson, 4892 meter over havet.

Noen steder i Antarktis har temperaturen økt med over 2,5 grader de siste 50 årene. Det er nesten fem ganger raskere enn den vanlige økningen på resten av Jorden. Forskere tror hele Antarktis kommer til å bli varmere. Disse klimaendringene påvirker både klimaet og dyrelivet.

Det er en del turisme til Antarktis, og hvert år arrangeres det reiser med cruiseskip for dem som ønsker å besøke området. Dette påvirker miljøet. Naturen og dyrelivet er veldig sårbart.

Dyr og planter

fem pingviner står i et landskap av is.

Keiserpingvinene blir omtrent 110 centimeter høye og veier opptil 40 kilo. Pingvinene dykker ned til 150-250 meter for å fange fisk, krill og blekksprut som de spiser.

Foto av keiserpingviner
Lisens: CC BY NC SA 3.0

De mest kjente dyrene som lever i Antarktis er pingviner, for eksempel keiserpingvin. Det finnes også forskjellige typer seler, for eksempel sjøleopard.

Omtrent 45 typer sjøfugl holder til i Antarktis. Mange hvaler kommer dit om sommeren. Bjørnedyr kan også leve der. Sørishavet er rikt på blekksprut og krill. Det finnes også omtrent 200 typer fisk.

Plantene på land er for det meste lav og mose. I havet er plantene alger. Det finnes omtrent 350 typer lav, og mer enn 300 typer alger.

Alger er mat for bittesmå dyr som kalles dyreplankton. Disse er igjen mat for litt større dyr.

Eie av Antarktis

Snødekte fjell med vann foran. I vannet flyter det små og store isflak.

Paradise Harbour på den antarktiske halvøy er ofte brukt som stoppested for cruiseskip til Antarktis.

Foto av landskap, Antarktis.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mange land har ønsket å eie deler av Antarktis, blant annet Norge.

Norge har gjort krav på et stort område som kalles Dronning Maud land. Det er omtrent 20 prosent av Antarktis. I tillegg gjør Norge krav på en liten øy som heter Peter 1.s øy.

I 1961 ble det laget en internasjonal avtale som heter Antarktistraktaten. Den sier at ingen land kan bestemme over Antarktis alene. Avtalen sier også at det er lov å drive med forskning der. Det er omtrent 75 forskningsstasjoner i Antarktis, Norges stasjon heter Troll.

Historie

Før 1900-tallet oppdaget selfangere og hvalfangere deler av Antarktis.

Fra omtrent 1900 var det flere ekspedisjoner som utforsket Antarktis. Den norske polfareren Roald Amundsen ledet en av disse.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Susan Barr