Tysk som offisielt språk i Europa

Den mørke fargen viser der tysk er offisielt språk aleine: Tyskland, Austerrike, Lichtenstein og deler av Sveits. Den lyse fargen viser der tysk er offisielt språk saman med eit anna språk: Belgia, Luxembourg og Sør-Tyrol i Italia.

Tysk som offisielt språk i Europa
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tysk er et språk. Det er det språket flest har som morsmål i Europa. Mer enn 100 millioner mennesker snakker tysk.

Språket blir også kalt høytysk. Det er i slekt med språket nedertysk. Historisk ble høytysk brukt i Sør-Tyskland (som ligger høyt over havet) og nedertysk i Nord-Tyskland (som ligger lavt over havet).

Utbredelse

Tysk språk
Eksempel på tysk språk. Oversatt står det: Jeg heter Karen. Jeg snakker tysk. Jeg bor i Tyskland.
Tysk språk

Tysk er offisielt språk i Tyskland, Østerrike og Liechtenstein. Flere land har tysk som offisielt språk, i tillegg til andre språk. Eksempler på dette er Sveits og Belgia.

Tysk blir snakket i svært mange land rundt omkring i verden. I Ungarn bor det for eksempel en del med tysk bakgrunn. Mange av disse har tysk som andrespråk.

Tidligere var det mange som snakket tysk i Nord-Amerika og Sør-Amerika. Nå har det blitt en god del færre. I Sør-Amerika er det en del som snakker tysk i Brasil og Argentina.

Det var flere tyske kolonier i Afrika. Fortsatt er det folk som snakket tysk i blant annet Namibia og Sør-Afrika.

I Sør-Jylland i Danmark er tysk anerkjent som minoritetsspråk.

Særtrekk

Foto av bokomslag, Harry Potter.
Harry Potter og de vises stein på tysk.
Foto av bokomslag, Harry Potter.
Carlsen.
Lisens: PD

Tysk har flere måter å bøye ord på enn det norsk har. Det er blant annet fordi språket har kasus. Tysk har fire kasus: nominativ, akkusativ, genitiv og dativ. På norsk er det bare pronomen som blir bøyd etter kasus.

På tysk blir alle substantivene skrevet med stor forbokstav. Eksempler på substantiv er barn, bok, glede. Oversatt til tysk blir det: Kinder, Buch, Freude.

Tysk har 26 bokstaver i alfabetet. Tysk har ikke bokstavne æ, ø, å. De har bokstaver med tødler over. Tødler er små prikker, for eksempel ü, ä, ö.

Ordforråd

Norsk har lånt mange ord fra tysk, men de fleste av dem er fra nedertysk og ikke høytysk. Nedertysk er det språket som har påvirket norsk, svensk og dansk mest. Det er fordi det var mye handel mellom disse landene i middelalderen. Tysk ble et felles språk for de som drev med handel.

Dialekter

Høytysk er det som er standarden for å snakke og skrive på tysk i dag. Det finnes mange forskjellige dialekter. Dialektene helt nord og langt sør i Tyskland er for eksempel veldig forskjellig fra høytysk.

Historie

Tysk språkhistorie går tilbake til 700-tallet. De første tekstene var på det som kalles gammelhøytysk.

Tysk er i samme språkfamilie som norsk og engelsk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Hanne Eckhoff
Førsteamanuensis i russisk språkvitenskap, University of Oxford