Mange sangere på en scene kledd i kostymer. I midten ligger det en hvitkledt skikkelse.
Fra operaen Carmen med Arktisk Filharmoni i Bodø. Operaen ble laget av den franske komponisten Georges Bizet i 1875.
Foto fra operaen Carmen.
Av /Arktisk filharmoni.
Bildet viser flere av skuespillerne fra forestillingen i fargerike kostymer.
Orfeus i underverdenen er en operette som forteller den greske myten om Orfeus. Den er laget i en moderne stil, med morsomme kostymer, sang og dans. Den ble satt opp på Den Norske Opera og Ballett i Oslo.
Foto fra operaen Orfeus.
Av .

En opera er et teaterstykke som blir framført med sang og instrumenter. Ordet opera brukes både om musikken i forestillingen og om forestillingen som helhet.

En opera er også et hus som er laget for å spille operaforestillinger i, for eksempel Operahuset i Oslo.

Historie

Opera oppsto i Italia rundt år 1600, på slutten av den perioden som kalles renessansen. Kunstnere i denne perioden ønsket å gjenskape gresk kultur. I de greske dramaene var musikken viktig. De første operaene var nye versjoner av gamle historier fra antikken.

Opera spredte seg til andre land. Fra og med perioden som kalles barokken, ble opera en veldig populær form innen klassisk musikk. Operette er en sjanger som ligner på opera, men som er lettere og morsommere.

Nyere opera henter inspirasjon fra flere sjangre. Et eksempel er Porgy and Bess, som ble skrevet i 1935 av George Gershwin. Denne amerikanske operaen har klar tilknytning til jazz.

I dag er finnes det mange ulike retninger innenfor opera, og flere sjangre som stammer fra opera. En moderne sjanger som har utviklet seg fra opera er musikal.

Kjennetegn

Fire sangere på en scene med plakater rundt som forestiller en demonstrasjon for klima.

Det blir fremdeles laget nye operaer. De fleste er laget for voksne, men noen blir også laget for barn. Da kan det også være barn som spiller rollene. Bildet er fra forestillingen Noahs ark. Forestillingen ble framført av barnekoret ved Den Norske Opera og Ballett og handler om å redde verden.

Foto fra operaen Noahs ark.
Av /Den Norske Opera og Ballett.
Lisens: CC BY SA 3.0

Et viktig kjennetegn i opera er at dialogen i forestillingen blir sunget. Det vil si at skuespillerne forteller historien ved å synge i stedet for å snakke. Sangene i en opera er altså en del av historien som driver handlingen fremover.

De fleste operaer har et orkester.

Komponister

Claudio Monteverdi var en av de viktigste komponistene i renessansen. Han regnes som den første store operakomponisten.

De italienske operaene er mest kjent. Viktige italienske komponister er Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi og Giacomo Puccini.

Wolfgang Amadeus Mozart, Georg Friedrich Händel og Richard Wagner er noen andre viktige komponister som skrev operaer. Disse tre komponistene arbeidet i ulike epoker i musikkhistorien.

Det er få kjente operaer fra Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet