Foto av fire fiolinister.
Fiolin er et vanlig instrument i symfoniorkestre.
Foto av fire fiolinister.
Av .

Fiolin er et musikkinstrument med fire strenger. Den blir vanligvis laget av tre. Fiolinen blir brukt i mange forskjellige sjangre. Den er et vanlig soloinstrument, og er også et fast instrument i symfoniorkester. Fiolin kalles også fele.

Fiolin er det minste instrumentet i en gruppe som kalles fiolinfamilien. De andre instrumentene i gruppen er bratsj, cello og kontrabass. Alle disse instrumentene spilles ved at man stryker på strengene med en bue. Derfor kalles de strykeinstrumenter.

Et fellesnavn for musikere som spiller strykeinstrumenter er strykere.

Bruk

Til venstre på bildet er en fiolin, til høyre er bratsj. Man ser tydelig at bratsjen er et større instrument.
Den største forskjellen på en fiolin og en bratsj er størrelsen. På bildet er fiolinen til venstre.
Foto av en fiolin og en bratsj.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Musikere som spiller fiolin, kalles fiolinister. For å spille, holder man instrumentet på tvers under haken, med den smaleste delen mot venstre. Høyre hånd stryker over strengene med en bue. Fingrene på venstre hånd presses ned mot strengene for å sette tonen.

Det finnes også andre teknikker som man kan bruke. Et eksempel er å spille pizzicato. Da knipser eller plukker man strengen med fingrene.

Historie

Fioliner ble laget for første gang i Italia på 1500-tallet. På den tiden hadde instrumentet fem til sju strenger. Disse var som regel laget av tarmer fra dyr, med metall rundt.

Fiolinen ble raskt populær, og den ble tatt i bruk over hele Europa. Først ble den mest brukt i kirker og kongelige hoff, men etter hvert begynte folk å spille fiolin andre steder også, for eksempel på gater og i hjem.

Fiolin i musikken

Foto av Eldbjørg og Ragnhild Hemsing.
Søstrene Eldbjørg (til venstre) og Ragnhild Hemsing er blant Norges mest kjente fiolinister.
Foto av Eldbjørg og Ragnhild Hemsing.
Av /Scanpix.

Fiolinen brukes innenfor mange musikksjangre, for eksempel:

I klassisk musikk har fiolinen vært et viktig instrument helt fra 1600-tallet. Den brukes både i symfoniorkestre og i kammermusikk. I et symfoniorkester kan opptil 30 av musikerne være fiolinister. Det har blitt skrevet mange store musikkverk for fiolin som soloinstrument.

Også i folkemusikk har fiolinen vært viktig helt fra 1600-tallet. I norsk folkemusikk brukes både hardingfele og vanlig fiolin. Hardingfele har noen understrenger som fiolinen ikke har. Den er også ofte pyntet med mange utsmykninger. En folkemusiker som spiller fiolin eller hardingfele kalles gjerne spelemann eller felespiller.

Kjente musikere

Foto av Alexander Rybak.
Alexander Rybak er en kjent norsk fiolinist. I 2009 vant han den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix med låten Fairytale.
Foto av Alexander Rybak.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En av Norges mest kjente fiolinister var Ole Bull. Han var også komponist, og han ble kjent i store deler av verden med sin musikk på 1800-tallet.

En annen verdenskjent fiolinist er Arve Tellefsen.

Søstrene Eldbjørg og Ragnhild Hemsing er også blant Norges mest kjente fiolinister. Fiolinisten Alexander Rybak ble verdenskjent da han vant Melodi Grand Prix i 2009.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet