Faktaboks

Mikronesiaføderasjonen
Hovedstad
Palikir
Innbyggertall
104 800
Størrelse
700 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Wesley Simina
Språk
engelsk
Nasjonaldag
3. november
Valuta
amerikansk dollar
Flagg
plassering av Mikronesiaføderasjonen på jordkloden. Kart
Mikronesiaføderasjonen (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mikronesiaføderasjonen er et land som består av over 600 små øyer. Landet ligger i Stillehavet, i verdensdelen Oseania. Hovedstaden heter Palikir og ligger på den største av øyene.

Landet er en selvstendig republikk, men samarbeider mye med USA.

Mikronesia betyr de små øyer.

Natur og klima

Plassering av Mikronesiaføderasjonen med naboland rundt, kart.
Mikronesiaføderasjonen og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

De over 600 øyene og atollene i Mikronesiaføderasjonen ligger i et havområde som er nesten åtte ganger større enn Norge.

Klimaet er tropisk med mye regn og høye temperaturer hele året. Havet i øst er blant de stedene i verden hvor det regner mest. Fra juni til desember hvert år er det vanlig med orkaner.

Det bor seks forskjellige typer flaggermus på øyene og mer enn 30 typer sjøfugl. I havet lever flere typer hvaler, fire typer havskilpadder og mer enn tusen fiskearter.

De største øyene i Mikronesiaføderasjonen er skapt av vulkaner. På grunn av mye regn og vulkansk jord er det regnskog der. På atollene, som er skapt av koraller, vokser det mest palmer.

Folk og kultur

Det bor folk på omtrent 100 av de over 600 øyene. De viktigste øyene er:

  • Pohnpei, hvor hovedstaden ligger
  • Khosrae
  • øyene i en lagune som heter Chuuk

Omtrent halvparten av befolkningen bor på øyene i Chuuk. Der ligger også den største byen, Weno. Omtrent 95 prosent av befolkningen er kristne.

Det finnes ni forskjellige mikronesiske og polynesiske folkegrupper i landet. Det bor også innvandrere fra Japan, Kina og Filippinene, men nå er det flere som flytter fra øyene enn som flytter til.

Mikronesiaføderasjonen har ingen offisielle språk, men engelsk er mest brukt.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14–15 år. Etterpå kan de gå på videregående skole i fire år til. Det finnes én høyskole med utdanning for lærere i hovedstaden, og en skole hvor man kan lære sjøfag og fiskeri på øya Yap.

Politikk og økonomi

Mikronesiaføderasjonen er en republikk. Presidenten er både statsoverhode og sjef for regjeringen. Regjeringen velges for fire år om gangen.

Mikronesiaføderasjonen er medlem av FN.

Mikronesiaføderasjonen samarbeider med USA. Det er USA som har ansvar for forsvaret av landet. Mikronesiaføderasjonen følger som oftest USA når det gjelder forholdet til andre land.

Landet får økonomisk hjelp fra USA. De tjener også penger på fiskeri og turisme.

Historie

De første menneskene flyttet til Mikronesiaføderasjonen for omtrent 3000 år siden. De kom fra øyer lenger sør i Stillehavet.

På 1500- og 1600-tallet kom sjøfarere fra Portugal og Spania til øyene.

Fra 1886 ble øyene kolonisert av Spania, som deretter solgte dem til Tyskland i 1899. Japan styrte fra 1914 til 1944–1945. Fra slutten av andre verdenskrig ble øyene styrt av USA.

Mikronesiaføderasjonen har styrt seg selv siden 1979, og fra 1986 ble landet en selvstendig stat.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør