Faktaboks

Liberia
Hovedstad
Monrovia
Innbyggertall
5,30 millioner
Størrelse
96 320 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Joseph Boakai
Språk
engelsk
Nasjonaldag
26. juli
Valuta
liberisk dollar
Flagg
plassering av Liberia på jordkloden. Kart
Liberia (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Liberia er et land som ligger vest i Afrika. Landet grenser til Sierra Leone, Guinea og Elfenbenskysten. Hovedstaden heter Monrovia.

Natur og klima

Plassering av Liberia med naboland rundt, kart.
Liberia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Liberia har en lang kyst mot Atlanterhavet i sør. Her er det mange sandstrender som er populære blant innbyggerne. Landet er rundt en tredjedel av Norge i størrelse.

Lenger inn i landet er det mye regnskog, savanner og noen fjellområder. Det høyeste fjellet heter Nimba, 1752 meter over havet.

I regnskogen og på savannene lever blant annet dvergflodhest, antilope, elefant, leopard og sjimpanse.

Liberia har et tropisk klima med varmt vær hele året. Om sommeren kommer det mye regn i landet.

Folk og kultur

Liberia et av de landene i Afrika hvor det bor færrest folk. Litt over 50 prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder.

Det er mange forskjellige folkegrupper i Liberia. Mange av dem har sitt eget språk og kultur. Over 80 prosent av befolkningen er kristne. Engelsk er offisielt språk.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 år til 16 år. Landet har flere høyskoler og universiteter.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Fotballspilleren George Weah var i flere år en av verdens beste fotballspillere. Han ble president i Liberia i 2018.

Politikk og økonomi

Liberia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og presidenten velges for en periode på seks år.

Det har i perioder vært mye korrupsjon i Liberia. Landet har også fått kritikk for brudd på ytringsfriheten.

Mange mennesker i Liberia jobber med handel og jordbruk. Landet dyrker mye kakao og gummi som selges til andre land. Liberia tjener også penger på å selge gull, tømmer og palmeolje til andre land.

Liberia er medlem av blant annet FN og Den afrikanske union.

Historie

Flere forskjellige folkegrupper har bodd i Liberia i mer enn tusen år. I 1461 kom portugisiske sjøfarere til området.

Frem til 1800-tallet handlet flere europeiske land med slaver, tømmer og elfenben i området.

Liberia ble opprettet som en uavhengig republikk i 1847. Mange frigitte slaver fra USA ble sendt til Liberia. Selv om landet aldri ble kolonisert, så hadde USA mye kontroll over landet, og det var tett samarbeid mellom USA og Liberia i mange år.

Fra 1989 til 2003 var det borgerkrig i landet. Mange hundre tusen mennesker ble drept og flyktet fra landet under krigen.

I 2005 ble Ellen Johnson Sirleaf den første demokratisk valgte kvinnelige presidenten i Afrika. Hun fikk også Nobels fredspris i 2011.

Liberia og Norge

Norge har gitt bistand til Liberia i flere år. Blant annet har landene samarbeidet om gjenoppbygging av et vannkraftverk som ble ødelagt under borgerkrigen.

Les mer i Lille norske leksikon

  • Afrika
  • slavehandelen over Atlanterhavet
  • Atlanterhavet

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør