Faktaboks

Sør-Korea
Hovedstad
Seoul
Innbyggertall
51,6 millioner
Størrelse
97 600 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Yoon Suk-yeol
Språk
koreansk
Nasjonaldag
15. august
Valuta
sørkoreansk won
Flagg
plassering av Sør-Korea på jordkloden. Kart
Sør-Korea (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Sør-Korea er et land som ligger øst i Asia. Landet grenser til Nord-Korea i nord. Hovedstaden heter Seoul.

Natur og klima

Plassering av Sør-Korea med naboland rundt, kart.
Sør-Korea og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Sør-Korea ligger på den koreanske halvøya, og har kyst mot Stillehavet. Utenfor kysten av Sør-Korea er det mer enn 3000 øyer. Over 70 prosent av Sør-Korea består av fjellområder. Landet er litt mindre enn en tredjedel av Norge i størrelse.

Det er også gressletter, elver og vulkaner i landet. Det høyeste fjellet heter Halla-san og ligger 1950 meter over havet.

Nasjonaldyret er tiger. I havet utenfor kysten lever det delfiner og hvaler, mens det på land lever hjort, grevling, bjørn og rev.

Det meste av landets strøm kommer fra fossile energikilder og atomkraft. Rundt ti prosent er fornybar energi.

Sør-Korea har et klima med fire årstider. Det er kalde vintre og varme somre med regntid fra juni til august.

Folk og kultur

Sør-Korea er et av de land i verden hvor folk bor tettest. Størsteparten av befolkningen er koreanere. Over 80 prosent bor i byer og tettsteder.

Offisielt språk er koreansk. Sør-Korea har ingen offisiell religion. Mer enn halvparten av innbyggerne sier de ikke tilhører noen religion. 30 prosent av befolkningen er kristne og 15 prosent er buddhister.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Skolen er gratis, og elevene gjør det vanligvis veldig bra i internasjonale målinger.

Fotball og basketball er de mest populære idrettene blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Sør-Korea er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er presidentvalg hvert femte år.

Sør-Korea har vært i konflikt med nabolandet Nord-Korea etter Koreakrigen i 1953.

Mange mennesker i Sør-Korea jobber med IT og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge skip, elektronikk og biler til andre land.

Sør-Korea er medlem av FN, Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon.

Historie

Det har bodd mennesker i det området som i dag er Sør-Korea i mer enn 4000 år. Før andre verdenskrig var Sør-Korea og Nord-Korea ett land. Etter krigen ble landene delt, og i 1948 ble Sør-Korea selvstendig.

I 1950 brøt Koreakrigen ut. USA støttet Sør-Korea, mens Sovjetunionen støttet Nord-Korea. Over to millioner mennesker mistet livet under krigen, som varte til 1953.

Etter Koreakrigen var det lange perioder med militærdiktatur i landet. I 1992 fikk Sør-Korea sin første president uten militær bakgrunn.

De siste tiårene har Sør-Korea hatt stor økonomisk vekst. Landet er av de land i Asia som har høyest inntekt per innbygger. Sør-Korea er i dag blant de land i verden som lager flest mobiltelefoner og datamaskiner.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør