Faktaboks

Nord-Korea
Hovedstad
Pyongyang
Innbyggertall
26,1 millioner
Størrelse
120 410 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Kim Jong-un
Språk
koreansk
Nasjonaldag
9. september
Valuta
nordkoreansk won
Flagg
plassering av Nord-Korea på jordkloden. Kart
Nord-Korea (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nord-Korea er et land som ligger øst i Asia. Landet grenser til Sør-Korea, Kina og Russland. Hovedstaden heter Pyongyang.

Natur og klima

Plassering av Nord-Korea med naboland rundt, kart.
Nord-Korea og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nord-Korea ligger på den koreanske halvøya, og har kyst mot Stillehavet. Landet er litt mindre enn en tredjedel av Norge i størrelse.

Store deler av Nord-Korea består av fjellområder. Det er også elver, skog og områder for jordbruk i landet. Det høyeste fjellet heter Paektu-san og ligger 2744 meter over havet.

Mye av landets miljøvennlige strøm kommer fra vannkraftverk. En fjerdedel kommer fra fossile kilder som olje og kull.

Nord-Korea har et klima med fire årstider. Somrene er korte og varme, mens det er kaldt om vinteren.

Folk og kultur

Tre store blokker i Pyongyang i Nord-Korea. En av blokkene har et stort veggmaleri av Kim Il Sung og koreanere.
Stort veggmaleri av diktatoren Kim Il Sung i hovedstaden Pyongyang. Kim Il Sung styrte Nord-Korea fra 1948 til 1994. Fra 1994 til 2011 var sønnen Kim Jong Il diktator. Etter 2011 ble barnebarnet Kim Jong-un diktator.
Kim Il Sung-monument
Lisens: CC BY SA 3.0

Det meste av befolkningen er koreanere, som er et mongolsk folk som innvandret til området for mange tusen år siden.

De siste tiårene har mange mennesker flyttet inn til de større byene. I dag bor over 60 prosent i byer. Offisielt språk er koreansk.

Ifølge grunnloven er det religionsfrihet, men omtrent 68 prosent av befolkningen regner seg ikke som religiøse. Det har hendt at myndighetene har fengslet religiøse mennesker.

Alle barn må gå på skole fra de er 4 til de er 15 år. Skolen er gratis, og det første året går elevene på førskole.

Fotball og basketball er de mest populære idrettene blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Nord-Korea er et kommunistisk diktatur. Kim Jong-un er statsoverhode og Det koreanske arbeiderparti har all makt i landet.

Det koreanske arbeiderparti får alle stemmene når det er valg i landet. På 2000-tallet har USA og flere andre land boikottet Nord-Korea fordi landet laget atomvåpen. Mange land har protestert mot at Nord-Korea har skutt ut raketter som har landet i havet.

Mange mennesker i Nord-Korea jobber med jordbruk. Landet tjener penger på å selge klær og matvarer til Kina, Japan og Russland. Nord-Korea ble medlem av FN i 1991.

Historie

Det har bodd mennesker i det området som nå er Nord-Korea i mer enn 4000 år.

Før andre verdenskrig var Nord-Korea og Sør-Korea ett land. Etter krigen ble landene delt, og i 1948 ble Nord-Korea et selvstendig land.

Etter delingen ble Kim Il Sung leder i Nord-Korea. Siden har makten gått i arv, og hans barnebarn Kim Jong-un er nå øverste leder. Lederne i Nord-Korea blir nesten framstilt som guder av myndighetene.

I 1950 brøt Koreakrigen ut der Sovjetunionen støttet Nord-Korea, mens USA støttet Sør-Korea. Over to millioner mennesker mistet livet under krigen, som varte til 1953.

I 1990-årene var det stor mangel på mat i landet, og mange mennesker døde av sult. Nord-Korea er et av de fattigste land i verden.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør