Faktaboks

Arbeiderpartiet

Ap (forkortelse)

Arbeidarpartiet (nynorsk)

Bargiidbellodat (samisk)

Foto av en mann med hvit skjorte og burgunder slips står bak en talerstol og snakker mens han holder begge håndflatene opp. Scenen er pyntet med røde roser på hver side av talerstolen. Bakgrunnen er helt mørk. Foto

Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre holder tale på landsstyremøte i september 2023.

Jonas Gahr Støre på talerstol
Av /NTB.

Arbeiderpartiet er et norsk politisk parti. De er på venstresiden i norsk politikk (se politisk parti). Mange som stemmer Arbeiderpartiet, kaller seg sosialdemokrater. Statsminister Jonas Gahr Støre er leder av partiet.

Arbeiderpartiet er spesielt opptatt av at det skal være nok arbeidsplasser til alle. De er også opptatt av at det skal være liten forskjell mellom de som har vanlige jobber, og de som er sjefer eller eier bedrifter. Dette er utgangspunktet for mye av deres politikk.

Politikk

Alle de norske partiene har politikk for hvordan de mener samfunnet skal være. Arbeiderpartiet er kjent for:

  • å ville styrke velferdsstaten
  • å være for EU
  • å ville satse på yrkesfag
  • å være opptatt av norsk industri

Saker som er viktige for alle de politiske partiene i Norge er for eksempel politikk for skatt, og politikk for klima og miljø.

Skatt

Arbeiderpartiet vil bruke ganske mye penger på velferdsstaten, det vil si blant annet skole, helsevesen og trygder for dem som ikke kan jobbe. For å få til dette må folk og bedrifter betale en del av inntektene sine i skatt, mener Arbeiderpartiet. De vil likevel ha lavere skatter enn Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

Klima og miljø

I Norge jobber mange mennesker med å utvinne olje fra havet. Arbeiderpartiet vil at Norge skal fortsette med dette slik at ingen oljearbeidere mister jobben sin. De vil heller prøve å finne mer miljøvennlige måter å utvinne olje på.

Makt og popularitet

Arbeiderpartiet konkurrerer med partiet Høyre om å være det største partiet i Norge. I 2023 har Arbeiderpartiet flest representanter av alle partiene på Stortinget. Mange kommuner i Norge har også ordførere fra Arbeiderpartiet.

I 2021 dannet Arbeiderpartiet regjering sammen med Senterpartiet.

Flere eldre enn yngre stemmer Arbeiderpartiet. Partiet er populært både blant folk med høy og lav utdanning.

Historie

Arbeiderpartiet ble til i 1887. På denne tiden var det ikke mange lover og regler for arbeidere. De første medlemmene i Arbeiderpartiet ville ha regler for hvor mye arbeiderne på fabrikkene skulle jobbe. De ville også at arbeidere skulle få stemme når det var valg.

Først var Arbeiderpartiet et lite parti. Etter hvert fikk de flere velgere og ble Norges største parti. Etter andre verdenskrig har de sittet i regjeringen mange ganger. I 1981 ble Gro Harlem Brundtland fra Arbeiderpartiet Norges første kvinnelige statsminister.

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon heter AUF. 22. juli 2011 var det to terrorangrep i Norge. Det ene var et angrep mot AUFs sommerleir på Utøya i Buskerud. 77 mennesker ble drept, og mange av dem var ungdommer. AUF er en forkortelse for Arbeidernes ungdomsfylkning.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge