Faktaboks

Jonas Gahr Støre
Født
25. august 1960
Foto av Støre som står foran en blå bakgrunn med det norske riksvåpenet og teksten «Norway». Foran ham er en mikrofon i ufpkus.
Jonas Gahr Støre er statsminister i Norge siden oktober 2021. Før ham var Erna Solberg fra Høyre statsminister.
Av /NTB.

Jonas Gahr Støre er Norges statsminister fra 2021. Han kommer fra Oslo og er politiker for partiet Arbeiderpartiet. Han har tidligere vært utenriksminister og helseminister.

Bakgrunn

Støre er født og oppvokst i Oslo. Han kommer fra en rik familie som bodde i et stort hus. Som ung likte han å opptre. Mange mente han var god til å imitere, eller etterlikne, andre. Han var både leder for elevrådet og russepresident. Selv om han likte å ta ansvar, var han ikke engasjert i politikk mens han gikk på skolen.

Han er utdannet ved Sjøkrigsskolen i Bergen og studerte i statsvitenskap ved en eliteskole i Paris i Frankrike. Før han begynte med politikk, jobbet han som forsker og leder av organisasjoner. Han var blant annet generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2003 til 2005. Støre er gift og har tre barn.

Politisk karriere

I 1987 ble Støre tilbudt en jobb i Høyres gruppe på Stortinget. Det sa han nei til. Ett år senere begynte han likevel med politikk. Da ble han rådgiver for Gro Harlem Brundtland fra Arbeiderpartiet, som var Norges statsminister.

Fra 1988 jobbet Støre for at Norge skulle bli medlem av EU. De fleste i Arbeiderpartiet mente at det ville være bra for norsk økonomi, og at det ville gi flere arbeidsplasser. I 1994 var det en folkeavstemning hvor Norge sa nei til EU, så landet ble ikke medlem. Men Støre ble lagt merke til fordi han var flink og kunnskapsrik.

I 1995 meldte Støre seg inn i Arbeiderpartiet, sju år etter at han begynte å jobbe for dem.

Fra 2005 til 2012 var han utenriksminister i regjeringen hvor Jens Stoltenberg var statsminister. I disse årene ble han den mest populære og respekterte av alle i regjeringen. Som utenriksminister jobbet han blant annet for at Norge skulle få til et bedre samarbeid med Russland.

I 2012 ble Jonas Gahr Støre helseminister. Mange mente det var for at han skulle få mer politisk erfaring, slik at han kunne bli statsminister senere.

Støre ble valgt som leder av Arbeiderpartiet i 2014. Det var etter at den forrige lederen, Jens Stoltenberg, ble ny leder av NATO.

Statsminister

Mange i Arbeiderpartiet håpet Støre ville gjøre det bra ved stortingsvalget i 2017. De ville gjerne at han skulle overta som statsminister etter Erna Solberg fra Høyre. Men sånn gikk det ikke, og Solberg vant valget.

Valget gikk bedre fire år etter, i 2021. Da fikk Arbeiderpartiet flest stemmer, og Støre kunne danne en mindretallsregjering med Senterpartiet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge