Faktaboks

Sosialistisk Venstreparti

SV (forkortelse)

Sosialisttalaš Gurutbellodat (nordsamisk)

Sosiálisstalasj Gårobelludahka (lulesamisk)

Sosialisteles Gårroehkrirrie (sørsamisk)

Foto av Bergstø som holder fram to stemmesedler som hun skal putte i en valgurne. I bakgrunnen er det båser med stemmesedler og gardiner til å trekke for når man skal velge.
Partileder i SV, Kirsti Bergstø, da hun stemte i lokalvalget i Nittedal i Akershus i 2023.
Kjersti Bergstø
Av /NTB.

Sosialistisk Venstreparti er et norsk politisk parti. Det er på venstresiden i norsk politikk (se politisk parti). Mange som stemmer på SV, kaller seg for sosialister. Kirsti Bergstø er leder av partiet.

Partiet er spesielt opptatt av klima, og at det skal være små forskjeller mellom folk. Dette er utgangspunktet for mye av deres politikk.

Politikk

Alle de norske partiene har politikk for hvordan de mener samfunnet skal være. SV er kjent for:

  • at de er et av partiene på Stortinget som vil ta imot flest innvandrere til Norge
  • å ville ha flere lærere og gratis SFO og skolemat
  • at de vil ha mer fysisk aktivitet på skolen og flere timer i praktiske fag som kunst og håndverk

Saker som er viktige for alle politiske partier i Norge er for eksempel politikk for skatt, og politikk for klima og miljø.

Skatt

SV mener at folk som har mye penger, skal betale mye skatt. De vil for eksempel at man skal betale skatt hvis man arver penger. SV vil bruke pengene til å skape mindre økonomiske forskjeller mellom folk. De vil for eksempel at staten skal hjelpe folk med dårlig råd til å skaffe seg et sted å bo.

Klima og miljø

SV vil at Norge skal slutte å lete etter mer olje i havet. I stedet vil de bygge mer jernbane og bruke penger på solenergi og vindkraft.

Makt og popularitet

I 2021 ble Arbeiderpartiet det største partiet på Stortinget. De ville danne regjering sammen med Senterpartiet og SV. Men de tre partiene klarte ikke å bli enige, og SV bestemte seg for å ikke bli med i regjeringen. I mange saker samarbeider SV likevel med Ap og Sp som sitter i regjeringen og stiller noen krav om hvordan politikken til regjeringen skal være.

I 2023 har Sosialistisk Venstreparti 13 representanter på Stortinget.

Mellom 2005 og 2013 satt partiet i regjeringen sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Flere kvinner enn menn stemmer SV. De er mest populære blant unge velgere og litt mer populære i by enn i bygd. Flertallet av dem som stemmer SV har høy utdanning.

Historie

Sosialistisk Venstreparti ble til i 1975 etter at flere mindre partier slo seg sammen. Felles for alle de små partiene var at de var mot EU.

Ungdomsorganisasjonen til partiet heter Sosialistisk Ungdom og ble til samme år som SV, i 1975.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge