Faktaboks

Rødt

R (forkortelse)

Raudt (nynorsk)

Ruoksat (samisk)

Foto av Martinussen som står ved et lite bord med et vannglass på. Hun har en liten mikrofon festet i bøyle mot kinnet og gestikulerer med hendene mens hun snakker. Hun har brunt hår, briller, hvit bluse og svarte bukser.

Rødts partileder Marie Sneve Martinussen i en partilederdebatt før lokalvalget i 2023.

Marie Sneve Martinussen
Av /NTB.

Rødt er et norsk politisk parti. Det er partiet som står lengst ute på venstresiden i Norge (se politisk parti). Mange som stemmer Rødt kaller seg sosialister, og noen kaller seg kommunister. Marie Sneve Martinussen er leder av partiet.

Partiet er spesielt opptatt av at det skal være små forskjeller mellom folk i Norge. Det vil de få til ved at staten skal bestemme mye over folk. Dette er utgangspunktet for mye av partiets politikk.

Politikk

Alle de norske partiene har politikk for hvordan de mener samfunnet skal være. Rødt er kjent for:

Saker som er viktige for alle politiske partier i Norge er for eksempel politikk for skatt, og politikk for klima og miljø.

Skatt

Rødt mener at samfunnet blir mest rettferdig hvis staten eller kommunene eier alle barnehager, skoler og sykehjem. De vil ikke at noen skal tjene penger på å eie slike bedrifter. Rødt vil også at staten skal gjøre mer for dem som har dårligst råd. De vil at blant annet mennesker som ikke kan jobbe, skal få mer penger av staten. For å betale for dette vil de at de som har og tjener mye penger, skal betale mye mer i skatt.

Klima og miljø

Rødt vil slutte å lete etter olje i havet. De vil også at Norge gradvis skal slutte å hente opp olje. I stedet vil de satse på mer miljøvennlig energi og kollektivtransport. Rødt mener også at det må bli dyrere å forurense.

Makt og popularitet

Rødt har aldri vært med i regjeringen, og har heller aldri ønsket å være med i noen regjering.

I 2017 fikk partiet sin første representantStortinget. I 2023 har Rødt åtte representanter på Stortinget. De er også med i flere kommunestyrer i landet, særlig i byene.

De fleste som stemmer Rødt bor i en by og har høy utdanning. Like mange kvinner og menn stemmer Rødt. De er litt mer populære blant yngre enn eldre.

Historie

Rødt ble til i 2007. Mange av de første medlemmene kom fra de to partiene Rød Valgallianse (RV) og Arbeidernes kommunistparti (AKP). Disse to partiene ble lagt ned da Rødt ble til.

Ungdomsorganisasjonen til Rødt ble til i 2007. Den heter Rød Ungdom.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge