Fotografi
Høyblokka i regjeringskvartalet fotografert dagen etter bombeangrepet i Oslo.
Fotografi
Av /NTB Scanpix.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Den 22. juli 2011 var det to terrorangrep i Norge. I Oslo sentrum ble kontorene til regjeringen angrepet med en bombe. På Utøya i Buskerud ble mange ungdommer og noen voksne skutt og drept.

Til sammen ble 77 personer drept. I tillegg ble mange hardt skadet. Bomben i Oslo ødela flere store bygninger.

Bombeangrepet og massedrapet denne dagen er de verste angrepene som har skjedd i Norge siden andre verdenskrig.

Terroristen

Begge terrorangrepene 22. juli ble utført av Anders Behring Breivik. Han var 32 år gammel i 2011, og var født og oppvokst i Norge.

Breivik sitter i fengsel for å ha planlagt og gjennomført terrorangrepene. Et terrorangrep er et voldelig angrep som skal spre frykt. Terrorister bruker vold på grunn av ekstreme religiøse eller politiske tanker.

Bomben

Det første terrorangrepet var en bombe som eksploderte rett ved kontorene til regjeringen. Eksplosjonen skjedde fredag 22. juli klokken 15.25 i et område i Oslo som kalles regjeringskvartalet.

Åtte mennesker ble drept av denne eksplosjonen. Mange flere ble hardt skadet. Trykket fra bomben, og det at bakken ristet så kraftig, gjorde at vinduer mange steder i byen knuste. Flere store bygninger ble ødelagt.

Massedrapet på Utøya

Etter at bomben hadde eksplodert, dro terroristen til Utøya i Buskerud. Der var mange ungdommer samlet på sommerleir for AUF. AUF er ungdomspartiet til det politiske partiet Arbeiderpartiet.

Omtrent klokka 17.30 den 22. juli begynte terroristen å skyte mot ungdommene med et gevær og en pistol. 69 mennesker ble drept. Rundt 35 mennesker fikk livstruende eller alvorlige skader.

Etter en time på Utøya ble terroristen tatt av politiet.

Rettssaken

Etter terroren var det en lang rettssak mot Breivik. Dommerne i rettssaken kom til at han ikke var psykisk syk. Derfor kunne han dømmes for det han hadde gjort.

Breivik ble dømt til 21 års forvaring i fengsel. Det er den strengeste typen straff man kan få i Norge. Forvaring skal beskytte folk i samfunnet mot en farlig lovbryter. Når man er dømt til forvaring, kan man bli sittende i fengsel lengre enn det man er dømt til. Selv om han ble dømt til 21 år, er det ikke sikkert at Breivik noen gang slipper ut av fengsel.

Etter angrepene

Foto

Blomster som folk la utenfor Oslo Domkirke etter 22. juli 2011 for å minnes dem som ble drept

I dagene etter terrorangrepene la folk blomster og bamser i gatene i Oslo, og mange andre steder, for å minnes de døde.

Jens Stoltenberg, som var statsminister, sa at terrorangrepene skulle føre til mer demokrati og åpenhet i Norge.

Det ble nøye undersøkt hvordan politiet hadde jobbet under terrorangrepet. Målet var å gjøre Norge mer trygt og sikkert mot terrorisme.

Mange fikk det veldig vanskelig etter 22. juli. Noen av de som overlevde angrepene eller kjente noen som ble drept, ble stresset, redde og deprimerte. Selv om de som var til stede har fått hjelp av leger og psykologer, er det flere som sliter med vonde tanker og psykiske problemer på grunn av terrorangrepene.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ivar Husby
Politihøgskolen