Faktaboks

Høyre

H (forkortelse)

Høgre (nynorsk)

Foto av Solberg som smiler vendt litt bort fra kamera. Hun har kort blondt hår og en mørkeblå skjorte med mønster i hvitt og rødt.

Høyres partileder Erna Solberg etter en partilederdebatt før lokalvalget i 2023.

Erna Solberg
Av /NTB.

Høyre er et norsk politisk parti. Det er på høyresiden i norsk politikk (se politisk parti). Mange som stemmer Høyre, kaller seg konservative. Erna Solberg er leder av partiet.

Høyre vil ha lavere skatter og at staten skal bruke mindre penger enn den gjør i dag. De er opptatt av at folk skal bestemme mest mulig over sitt eget liv. Dette er utgangspunktet for mye av deres politikk.

Politikk

Alle de norske partiene har politikk for hvordan de mener samfunnet skal være. Høyre er kjent for:

Saker som er viktige for alle de politiske partiene i Norge er for eksempel politikk for skatt, og politikk for klima og miljø.

Skatt

Høyre vil at folk og bedrifter skal betale litt mindre skatt enn de gjør i dag. Da må også staten bruke mindre penger på folk, og folk kan de bestemme mer hva de vil bruke pengene sine på selv. Dette kan løses ved at flere private bedrifter driver for eksempel skoler, barnehager og sykehus, mener Høyre.

Klima og miljø

Høyre vil ikke at Norge skal slutte med å hente opp olje fra havbunnen. De vil heller at Norge skal jobbe for å finne opp ny teknologi som er bra for miljøet. Et eksempel kan være mer miljøvennlige lastebåter.

Makt og popularitet

Høyre konkurrerer med Arbeiderpartiet om å være det største partiet i Norge. I 2023 hadde Arbeiderpartiet flest representanter på Stortinget, mens Høyre var på andreplass.

Høyre ledet regjeringen i Norge mellom 2013 og 2021. Da var Høyres partileder Erna Solberg Norges statsminister.

Høyre er populære blant eldre velgere, og folk som har høy inntekt. De fleste som stemmer Høyre bor i en by og har høy utdanning.

Historie

Høyre ble til i 1884. På den tiden diskuterte mange om kongen eller de folkevalgte politikerne på Stortinget skulle ha mest makt. De som ønsket at Stortinget skulle få mer makt, dannet partiet Venstre. Like etterpå ble Høyre dannet av de som ville at kongen skulle beholde makten sin.

Til å begynne med kjempet Høyre og Venstre om å få danne regjering. Da Arbeiderpartiet ble til i 1887, begynte Høyre og Venstre å samarbeide mer med hverandre. De to partiene har dannet regjering sammen mange ganger. Høyre har også samarbeidet med andre partier som Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

Høyres organisasjon for ungdommer heter Unge Høyre. Den ble til i 1922.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge