Foto av en lang, lav murbygning med en høy, bred port midt på. Over porten er et utsiktstårn. Et jernbanespor fører inn gjennom porten.
Under andre verdenskrig hadde nazistene konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen. Auschwitz i Polen var den største av leirene. Fangene ble fraktet dit med tog. Fra mars 1942 ble alle jøder og romer som kom til Auschwitz drept. I dag er Auschwitz et museum hvor man kan lære om Holocaust.

Holocaust er nazistenes forfølgelse og drap på jøder under andre verdenskrig. Holocaust var et folkemord. Det betyr å drepe alle som tilhører en bestemt folkegruppe eller religion. Mellom 1938 og 1945 ble mer enn seks millioner jøder drept av nazistene.

Nazistene drepte også romer, homofile og folk med funksjonsnedsettelser.

Bakgrunn

I 1933 tok nazistpartiet, som var ledet av Adolf Hitler, makten i Tyskland. Partiet satte i gang mange antisemittistiske handlinger. Mange jøder mistet jobben. Bedrifter som var drevet av jøder måtte stenge. Fra 1935 fikk ikke jøder være statsborgere i Tyskland.

Et brutalt og planlagt angrep mot jøder var Novemberpogromen i 1938. Da tente nazister på mange synagoger. De knuste også vinduer i butikker drevet av jøder. I stedet for å arrestere de som hadde gjort det, arresterte politiet tusenvis av jøder. Nazistene kalte dette Krystallnatten.

Etter at Tyskland invaderte Polen ble det laget egne bydeler, også kalt gettoer, for jøder. I gettoene holdt grupper av spesielle soldater vakt. Soldatene ble kalt Gestapo. Det var gettoer i flere av landene som Tyskland okkuperte.

Folkemord

 Svart-hvitt-foto av et stort skip med fire master og en skorstein det kommer røyk ut av. En folkemengde på kaia, blant annet en mann med hatt synes som silhuetter i forgrunnen.
I 1942 ble 529 norske jøder sendt med skipet Donau fra Oslo til dødsleirene i Tyskland og Polen. Veldig få av dem overlevde. Bildet viser Donau på vei ut Oslofjorden. Det er tatt i skjul av fotograf Georg W. Fossum, som tok bilder for den norske motstandsbevegelsen.
Foto av Donau på vei fra Oslo
Av /NTB.

I 1942 bestemte nazistene seg for å drepe alle jøder i alle områder som Tyskland kontrollerte. Gestapo samlet jøder i grupper og skjøt dem. Etterpå ble de døde kroppene lagt i massegraver.

Nazistene bygde også mange konsentrasjonsleirer. I noen av leirene ble jøder holdt fanget og drept med blant annet giftgass. Disse leirene blir også kalt dødsleirer. Den største av disse heter Auschwitz.

I dag er disse drapene kjent som Holocaust.

Motstand

Mange jøder kjempet mot nazistene både med og uten våpen. I noen av gettoene gjorde jødene opprør mot vokterne, blant annet i Warszawa-gettoen i 1943.

Mange jøder prøvde å flykte, men det var vanskelig. Fra 1941 var det forbudt for jøder å reise ut av Tyskland. Det var heller ikke trygt å reise til andre land i Europa som var med i krigen.

Noen mennesker hjalp jøder med å gjemme seg eller rømme. Sverige kjempet ikke i krigen, de var et nøytralt land. Derfor kunne jøder flykte dit. For eksempel ble flere hundre jøder smuglet fra Oslo og over grensen til Sverige gjennom en hemmelig organisasjon som ble kalt Carl Fredriksens Transport.

Konsekvenser

Symmetriske firkanta steinblokker plassert ut over et stort område. I bakgrunnen grønne trær og noen bygninger i flere etasjer. Blå himmel med skyer.
Denne parken i Berlin i Tyskland er laget til minne om ofrene for Holocaust.
Foto av Holocaust-minnesmerke i Berlin
Av /Shutterstock.

Holocaust tok slutt da de allierte vant over Tyskland i 1945. Allierte soldater løslot de fangene som var igjen i dødsleirene.

De allierte opprettet en domstol for å dømme naziledere for det ulovlige de hadde gjort under krigen. Den største rettssaken var i 1945–1946 i byen Nürnberg i Tyskland.

FN har valgt datoen 27. januar som den internasjonale minnedagen for ofrene for Holocaust. Det var datoen de allierte befridde fangene som overlevde Auschwitz.

Omtrent 60 prosent av Europas jøder ble drept under andre verdenskrig.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Vibeke Kieding Banik
Førstamanuensis/Ph.D. moderne jødisk historie, Universitetet i Sørøst-Norge