Faktaboks

Også kjent som

KrF (forkortelse)

Kristeleg Folkeparti (nynorsk)

Foto av Bollestad som smiler mot kamera. Hun har kort, brunt krøllete hår, briller, og en liten mikrofon festet i bøyle mot kinnet smiler mot kamera.
KrFs partileder Olaug Bollestad før en partilederdebatt i Stavanger før lokalvalget i 2023.
Olaug Bollestad
Av /NTB.

Kristelig Folkeparti er et norsk politisk parti. KrF er et sentrumsparti (se politisk parti), og mange som stemmer på dem, kaller seg kristendemokrater. Olaug Bollestad er leder av partiet.

KrF er opptatt av at folk skal få tro på hva de vil. Likevel ønsker de at kristendommen skal ha en spesiell plass i samfunnet. Det er utgangspunktet for mye av deres politikk.

Politikk

Alle de norske partiene har politikk for hvordan de mener samfunnet skal være. KrF er kjent for:

  • å være opptatt av familien, og at de som ikke vil at barna deres skal gå i barnehage skal få penger i stedet (kontantstøtte)
  • å ha strengest abortpolitikk av partiene på Stortinget
  • å ville ha ha dyrere tobakk og alkohol

Saker som er viktige for alle politiske partier i Norge er for eksempel politikk for skatt, og politikk for klima og miljø.

Skatt

KrF mener at folk og bedrifter skal betale ganske mye skatt slik at alle kan ha et godt helsetilbud og andre tjenester. Samtidig vil de ikke at folk skal betale mer skatt. Da vil vanlige familier få for dårlig råd, mener de.

Klima og miljø

KrF vil ikke lete etter mer olje i havet. De vil likevel fortsette å utvinne olje der det allerede er oljeplattformer. KrF vil gjøre det billigere å ta buss og tog, og de vil produsere mer miljøvennlig strøm.

Makt og popularitet

Mellom 2019 og 2021 var KrF i regjering sammen med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

I stortingsvalget i 2021 fikk KrF færre stemmer enn de pleier. I 2023 har de tre representanter på Stortinget.

KrF har flest velgere på Sørlandet og Vestlandet. De er litt mer populære blant eldre enn yngre, og litt mer populære blant kvinner enn menn.

Historie

Kristelig Folkeparti ble til i 1933. Det skjedde etter at en gruppe kristne var bekymret over at kristendommen ble mindre viktig i samfunnet. De ville ha et eget parti som ville respektere og ta vare på kristendommen.

Etter andre verdenskrig ble Kristelig Folkeparti et ganske stort parti. De har deltatt i regjeringen sammen med andre partier sju ganger. De har også hatt to statsministre.

Ungdomsorganisasjonen til KrF ble til i 1946. Den heter Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU).

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge