Faktaboks

Erna Solberg
Født
25. februar 1961
Portrettfoto. Solberg smiler. Hun har kort sveis, en mørk blå jakke og et smykke med lyseblå steiner rundt halsen.
Erna Solberg
Av .

Erna Solberg er en norsk politiker for partiet Høyre. Fra 2013 til 2021 var hun Norges statsminister. Erna Solberg er den Høyre-politikeren som har vært statsminister lengst.

Bakgrunn

Erna Solberg vokste opp i Bergen i Vestland med to søstre. Allerede som 15-åring engasjerte hun seg politisk. Hun ledet blant annet innsamlingen for Operasjon Dagsverk.

Da hun var 18 år gammel, ble hun valgt som vara til Bergen bystyre. Som 19-åring ble hun leder av Bergen Unge Høyre. Så studerte hun blant annet politikk og statistikk ved Universitetet i Bergen.

Solberg har dysleksi, som gjør det vanskelig å lese og skrive.

Politisk karriere

Erna Solberg har jobbet med politikk hele livet. Hun har hatt flere forskjellige jobber og verv i Høyre. I 1989 ble hun valgt inn på Stortinget. Der var hun det yngste medlemmet i sin partigruppe.

I 1990-årene arbeidet Solberg blant annet med skatt i Stortinget. Hun var også opptatt av spørsmål om abort.

I 2001 ble Solberg kommunal- og regionalminister. Hun ble av mange sett på som en dyktig leder som hadde god kontakt med folk.

Etter å ha vært nestleder i partiet, ble Erna Solberg valgt til leder av Høyre på landsmøtet i 2004 og har ledet partiet siden da.

Statsminister

I 2013 vant Høyre valget, og Solberg ble statsminister. Som leder ble hun stadig mer populær. Hun fikk mye tillit og samlet partiet om viktige saker.

Fra 2019 ledet Erna Solberg en flertallsregjering med de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. Solberg hadde jobbet målrettet for å få til dette samarbeidet, men det viste seg å være vanskelig å jobbe sammen.

Alle de fire partiene gjorde det dårligere i de lokale valgene i 2019 enn i stortingsvalget i 2017. Fra januar 2020 ville ikke Fremskrittspartiet være med i regjeringen lenger. Da var det bare tre partier igjen i regjeringen. Høyre fikk mange færre stemmer ved valget i 2021, og Solberg-regjeringen måtte gå av. Jonas Gahr Støre overtok som statsminister.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge