Foto av regjeringen utenfor slottet i Oslo i mai 1986
Politikerne i regjeringen utenfor slottet i Oslo 9. mai 1986. For første gang var det mer enn 60 prosent kvinner i en norsk regjering. Lederen var Gro Harlem Brundtland, som også var Norges første kvinnelige statsminister.
Norges nye regjering i 1986
Av /NTB scanpix.
Lisens: Begrenset gjenbruk

En politiker er en person som driver med politikk. Politikere er som oftest medlemmer i politiske partier. Partiene og politikerne jobber for å få makt, så de kan gjennomføre sine løsninger for samfunnet.

I Norge får politikere makt gjennom demokratiske valg. Man kan bli valgt til å være med å bestemme i for eksempel en kommune eller bystyre, et fylke eller et helt land.

Politikere som er valgt til Stortinget er representanter for sitt politiske parti, og for fylket de bor i. Ofte blir de kalt stortingspolitikere.

Politikk kan være jobben til en politiker. Noen er politikere og har en annen jobb ved siden av. Mange er politikere på fritida.

Det går også an å drive med politikk uten å regne seg som politiker. Det gjør for eksempel de som er med i organisasjoner som jobber med miljøvern og prøver å påvirke politikere.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Dag Einar Thorsen
Førsteamanuensis i statsvitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge