Faktaboks

Færøyene
Hovedstad
Tórshavn
Innbyggertall
53 400
Størrelse
1 366 km²
Statsform
del av Danmark
Statsoverhode
Danmarks monark
Språk
færøysk, dansk
Nasjonaldag
29. juli
Valuta
dansk krone
Flagg
plassering av Færøyene på jordkloden. Kart
Færøyene (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Færøyene er en øygruppe i det nordlige Atlanterhavet mellom Storbritannia og Island. Øygruppen er en selvstyrt del av Danmark og ligger omtrent 600 kilometer vest for Norge. Hovedstaden heter Tórshavn.

Natur og klima

Plassering av Færøyene med naboland rundt, kart.
Færøyene og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Færøyene består av 17 bebodde øyer og mange hundre småøyer. Øygruppen har for det meste sletter med gress, åser, fosser og mange små elver og innsjøer. Det høyeste punktet på Færøyene heter Slættaratindur, 882 meter over havet.

Opprinnelig fantes ingen landpattedyr på Færøyene, men mus og rotter kom med båter fra andre land. Det lever også mange forskjellige fuglearter på Færøyene. I havet utenfor kysten lever det blant annet hvaler, delfiner og mange andre fisk.

Færøyene har et havklima med milde vintre og kjølige somre. Det regner mye hele året, og havet rundt øygruppen fryser aldri til is.

Folk og kultur

En stor del av befolkningen på Færøyene er etterkommere av norske innvandrere på 800-tallet. Nesten 98 prosent av innbyggerne er danske statsborgere.

Rundt 90 prosent av befolkningen bor i byer og bygder. Færøysk og dansk er offisielle språk. Kristendom er den største religionen.

Grunnskole er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 16 år. I skolen undervises det på færøysk.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Den danske kong Frederik 10. er statsoverhode på Færøyene. Selv om Færøyene er en del av Danmark, har øygruppen mye selvstyre. Færøyene har egen nasjonalforsamling og eget flagg.

Mange mennesker på Færøyene jobber i fiskeindustrien. På bygdene kombinerer folk ofte jordbruk med ande yrker. Færøyene tjener penger på å selge fiskeprodukter til andre land.

Færøyene er ikke medlem av EU, men har en avtale som gir dem fordeler når de selger fisk og fiskeprodukter.

Historie

De første menneskene på Færøyene var irske munker som flyttet til øygruppen på 600-tallet. På 1000-tallet ble Færøyene en del av Norge.

På 1500-tallet fulgte Færøyene med Norge og ble en del av unionen med Danmark. I 1814 ble øygruppen en egen del av det danske kongeriket.

I 1948 fikk Færøyene mer selvstyre og færøysk ble godkjent som offisielt språk. I tillegg fikk øygruppen egne penger.

Færøyene hadde økonomiske problemer mot slutten av 1980-tallet. De siste tiårene har fangsten i fiskeriet vokst til over 500 000 tonn i året. Turismen på Færøyene har også økt i samme periode.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør