Faktaboks

Zimbabwe
Hovedstad
Harare
Innbyggertall
16,6 millioner
Størrelse
386 850 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Emmerson Mnangagwa
Språk
16: engelsk, tegnspråk, chewa, chibarwe, kalanga, khoisan, nambya, ndau, ndebele, shangani, shona, sotho, tonga, tswana, venda, xhosa
Nasjonaldag
18. april
Valuta
zimbabwisk dollar
Flagg
plassering av Zimbabwe på jordkloden. Kart
Zimbabwe (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Zimbabwe er et land som ligger sør i Afrika. Landet grenser til Sør-Afrika, Botswana, Zambia og Mosambik. Hovedstaden heter Harare.

Natur og klima

Plassering av Zimbabwe med naboland rundt, kart.
Zimbabwe og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Zimbabwe har ikke grenser til hav og er omtrent like stort som Norge i størrelse. Mesteparten av landet består av savanner og fjellområder.

Victoriafallene, som er et av verdens største fossefall, ligger både i Zimbabwe og nabolandet Zambia. Høyeste fjell heter Mount Nyangani, 2592 meter over havet.

Nasjonaldyret er antilope. Det er også mange nasjonalparker i landet med løver, sjiraffer, elefanter, leoparder og sebraer.

Zimbabwe får strøm fra både vannkraftverk og fossile energikilder som kull. Landet har et tropisk klima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Rundt 90 prosent av befolkningen tilhører folkegruppene shona og ndebele. Fram til 1970-tallet bodde det mange europeere i Zimbabwe, men de fleste har i dag flyttet fra landet.

Rundt 60 prosent av menneskene bor på landsbygda. Kristendom er den største religionen. Offisielle språk er engelsk, shona og ndebele. I tillegg finnes det 13 mindre språk som også er offisielle.

Grunnskolen varer fra barna er 6 år til de er 13 år. Alle må betale skolepenger i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Zimbabwe er en republikk med president som statsoverhode. President Robert Mugabe styrte landet som et diktatur fram til 2017. Det har ikke blitt mer demokrati etter valg av ny president.

Det er valg hvert femte år, men det er mye vold og valgfusk. Myndighetene har fått kritikk fra internasjonale organisasjoner for brudd på menneskerettighetene.

Mange mennesker i Zimbabwe jobber med landbruk. Landet tjener blant annet penger på å selge gull og nikkel til andre land.

Zimbabwe er medlem av blant annet FN og Den afrikanske union.

Historie

Det er funnet spor etter mennesker som bodde i Zimbabwe for rundt 40 000 år siden. Fra 1300-tallet styrte forskjellige konger i flere hundre år.

På 1600-tallet kom europeiske handelsmenn til Zimbabwe. Mange slaver ble tatt i området i løpet av de neste århundrene.

I 1923 ble Zimbabwe en britisk koloni under navnet Sør-Rhodesia. I de neste tiårene ble det innført apartheidlover som behandlet de opprinnelig, svarte menneskene dårlig.

Zimbabwe ble selvstendig i 1980. Lederen for frigjøringen, Robert Mugabe, styrte landet fra 1980 til 2017. I begynnelsen ble han sett på som en helt av folket, men etter hvert styrte han landet som en diktator.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arne Tostensen
Seniorforsker emeritus, Dr. philos., Chr. Michelsens Institutt