Nyrene er organer i kroppen. Et menneske har to nyrer. De renser blodet og lager tiss. Nyrene ligger rett på innsiden av ryggen. De ligger på hver sin side av ryggsøylen, litt lenger ned enn ribbeina.

Beskrivelse

Nyren er et bønneformet, rødbrunt organ.

Midt på nyren er det en åpning hvor urinlederen går ut, og hvor de store blodårene kommer inn og går ut.

Fremsiden av venstre nyre

Nyrene er rødbrune i fargen og likner to digre bønner. De er 10–12 centimeter lange, 5–6 centimeter brede og cirka 3–4 centimeter tykke. Det ytterste laget av nyren kalles nyrebark. Innenfor den ligger nyremargen.

På toppen av hver nyre ligger det en trekantet «hatt» som kalles binyre. Binyrene har fått navnet sitt fordi de ligger oppå nyrene. De er ikke egentlig en del av nyrene. Binyrene lager hormoner.

Oppgaver

Nyrebarken er litt stripete. Nyremargen inneholder rødlige pyramider med tynne drag. Nyrebekkenet er formet som en trakt som er festet til pyramidene i margen på den ene siden. På den andre siden smalner den og blir til urinlederen.

Innerst i nyren er nyremargen. Den er omgitt av nyrebarken.

I nyrebarken er det millioner av bittesmå nøster som filtrerer blodet og lager tiss (urin). Tisset fraktes gjennom tynne rør i nyremargen, og tømmes ut i nyrebekkenet. Deretter flyter det gjennom urinlederen til blæren.

Lengdesnitt av høyre nyre

Nyrene er veldig viktige for kroppen. De passer på at man har nok vann og salt i kroppen.

Nyrene renser blodet. De skiller ut avfall og sørger for å fjerne væske hvis noen har drukket for mye.

Nyrene lager tiss og sender dette videre til de andre delene av urinveiene. Både avfall og væske som ikke skal være i kroppen, kommer ut når man tisser.

Urinveiene består av:

  • Nyrene
  • Nyrebekkenet
  • Urinlederne
  • Urinblæren
  • Urinrøret

Sykdommer i nyrene

Man kan få ulike sykdommer i nyrene. Mange av disse kan man bli helt frisk fra. Hvis nyrene fungerer veldig dårlig eller slutter å virke, kalles det nyresvikt.

Et menneske kan leve normalt med bare én nyre, men man klarer seg ikke helt uten nyrer. Hvis begge nyrene slutter å virke, kan man få hjelp av en maskin til å rense blodet. Dette kalles dialyse. Det går også an å få satt inn en frisk nyre fra et annet menneske.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo