Foto av stripebrødkorg

Mange ser for seg at sopp har hatt og stilk, men sopp kan se veldig forskjellig ut. Brødkurvsopp ser ut som en liten kurv med små brød i.

Av /USGS Bee inventory and monitoring service.

Sopp er en type levende organismer. Sopp tilhører er en svært stor gruppe som kalles soppriket eller funga.

Soppriket består av veldig mange forskjellige sopp. Det kan være alt fra gjærsopp og muggsopp, til matsopp som kantarell.

Sopp finnes overalt på Jorda. Forskerne har funnet over 150 000 arter av sopp, men det finnes trolig et sted mellom to og elleve millioner arter i verden. Sopp finnes blant annet i jord, i ferskvann, i havet og i kroppen.

Beskrivelse

Grønne flekker av mugg i en rund skål fra et laboratorium
Penicillin er en type muggsopp. Den brukes til å lage medisinen antibiotika, som har reddet mange liv.
Foto av penicillin
Av /Shutterstock.

Mange sopper bygges opp av celler som strekker seg utover som tynne tråder der soppen vokser. Disse kalles hyfer. Andre sopp, som gjærsopp, består av runde celler.

De delene av soppen som folk vanligvis tenker på som sopp, er ikke hele soppen. Den oransje kantarellen eller hvite og røde fluesoppen som stikker opp fra bakken, kalles fruktlegemet til soppen. Fruktlegemet kan være alt fra noen få millimeter til over en meter stor.

Sopp bruker fruktlegemet å spre sporer med. Det er en måte soppen kan spre seg til nye steder.

Levevis

Sopp kan ikke lage energi fra sollys, slik som planter gjør i fotosyntesen. For å få energi, må sopp spise andre organismer. De fordøyer maten sin utenfor kroppen ved hjelp av enzymer, ikke inne i kroppen, slik som dyr og mennesker.

Sopp lever i hovedsak som nedbrytere, men de kan også leve som parasitter på andre levende organismer. Fotsopp er et eksempel på en sopp som lever som parasitt. Som nedbrytere gjør de en viktig jobb i økosystemet. Sopp bryter ned døde dyr, planter og andre sopp i mindre biter. Slik blir det mulig for andre organismer å bruke næringsstoffene på nytt.

Bruk

Foto

Noen få typer sopp er trygge å spise og som blir brukt til mat. Andre typer er så giftige at man kan dø av å smake på dem. Derfor er det veldig viktig å være helt sikker på hva slags sopp man har i kurven. Soppen på bildet er en steinsopp, en vanlig matsopp i Norge.

Sopp kan være både nyttig og skadelig for mennesker. Noen typer sopp blir brukt til mat, for eksempel kantarell eller sjampinjong. Hvit fluesopp, derimot, er en veldig giftig sopp som man kan dø av å smake på.

Når det vokser muggsopp på maten, kan man ikke spise den. Det finnes sopp som kan vokse på korn, frukt og bær, slik at de blir ødelagt og ikke kan spises. Samtidig er det gjærsopp man bruker til å bake brød og brygge øl. Sopp er viktig for å lage mange typer medisin, for eksempel antibiotika.

Sopp som vokser i veggene i hus kan ødelegge husene og gjøre mennesker og dyr syke.

Typer

Noen av de største gruppene av sopp er:

  • stilksporesopp
  • sekksporesopp
  • insektsmuggsopp
  • kulemuggsopp
  • algesopp

De største gruppene er stilksporesopp og sekksporesopp. De aller fleste soppene man spiser, er av typen stilksporesopp.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Unni Vik
Førsteamanuensis, OsloMet – storbyuniversitetet