En skjematisk tegning av et gjennomskåret hjerte viser de fire kamrene, fire klaffene og de store årene som fører til og fra hjertet. Piler viser retningen blodet pumpes.

Hjertet har fire klaffer som fungerer som ventiler: de lar blod passere framover, men ikke tilbake. Oksygenfattig blod (i blått) fra kroppen strømmer gjennom høyre forkammer til høyre hovedkammer og blir pumpet ut til lungene. Der tas det opp oksygen. Det oksygenrike blodet (i rødt) strømmer gjennom venstre forkammer til venstre hovedkammer, og blir pumpet ut til resten av kroppen.

Hjertet pumper blod til ulike deler av kroppen

Hjertet er en muskel som pumper blod rundt i kroppen. Når hjertet stanser, dør man.

Hjertet er omtrent like stort som hånda til kroppen det tilhører. Det ligger i brystkassen, like bak brystbeinet.

Hjertet til et vanlig menneske slår omtrent 2 ½ milliard slag i løpet av livet.

Beskrivelse

Hjertet likner en kjegle som har spissen ned. Hjertet er delt i en venstre og en høyre halvdel. Mellom disse finnes det en skillevegg. Hver halvdel består av to kamre: et forkammer og et hovedkammer. Mellom forkammeret og hovedkammeret er det en åpning. Den kan lukkes igjen med en slags ventil som kalles hjerteklaff.

Oppgave

Hjertet har bare én oppgave. Det pumper blodet rundt i blodårene slik at alle cellene i kroppen får nok oksygen og næring. Blodet frakter også avfall bort fra vev og celler.

Hvert hovedkammer fungerer som en egen pumpe. Veggene i kamrene består av muskler. Disse musklene trekker seg regelmessig sammen slik at det bygges opp et trykk inni hovedkammeret. Trykket gjør at blodet pumpes ut fra hjertet hver gang hjertet slår.

Lille og store kretsløp

Hjertet, det lille og det store kretsløpet
Hjertet pumper blodet gjennom to lukkede løp. Det lille kretsløpet passerer gjennom lungene, hvor blodet tar opp oksygen og avgir karbondioksid. Det store kretsløpet fordeler blodet til kroppens celler, slik at de kan få oksygen og kvitte seg med karbondioksid. I begge løp pumpes blod fra en halvdel av hjertet, gjennom mindre og mindre arterier, til bittesmå kapillarer. Deretter samles blodet i større og større vener, og strømmer tilbake til den andre halvdelen av hjertet. Portalkretsløpet er en sidegren av det store kretsløpet. Næringsrikt blod fra organer som fordøyer mat samles i en vene som går til leveren, og videre til hjertet.
Hjertet, det lille og det store kretsløpet
Av /Store norske leksikon.

Fra høyre hovedkammer blir blodet pumpet gjennom lungene. Lungene skiller ut karbondioksid og tar opp oksygen. Fra lungene går blodet til hjertets venstre forkammer. Dette kalles det lille kretsløpet.

Fra venstre hovedkammer blir blodet pumpet ut til resten av kroppen. Dette kalles det store kretsløpet.

Forkamrenes oppgave er å samle opp blodet som vender tilbake til hjertet. Så sender forkamrene blodet videre til hovedkamrene.

Hjertet har fire hjerteklaffer. Disse finnes ved inngangen og utgangen til høyre og venstre hovedkammer. Klaffene fungerer som ventiler. De åpner seg når blodet skal pumpes gjennom dem og lukker seg like etterpå. Ventilene sørger for at blodet bare kan strømme i én retning. Når klaffene lukker seg, lager de et lite smell. Dette kan man høre hvis man legger hodet inntil brystet til noen. Det kalles hjertelyder.

Puls

Hos et voksent menneske slår hjertet omtrent 100 000 ganger hver eneste dag. Å ta eller måle pulsen betyr å telle hvor mange ganger hjertet slår hvert minutt.

Når man hviler, slår hjertet rundt 60-75 ganger hos en voksen person. Jo mindre hjertet er, jo fortere slår det. Et barn har en puls på 90-100. Hjertet til en baby slår enda raskere.

Når man er løper eller leker, slår hjertet raskere. Den raskeste pulsen man kan få kalles makspuls. Hos voksne menn er makspulsen omtrent 200 slag.

Når hjertet stopper

Om hjertet slutter å slå, mister man bevisstheten. Dersom hjertet ikke starter igjen, dør man i løpet av noen få minutter fordi cellene i kroppen ikke lenger får blod med oksygen. Det er derfor viktig at mennesker får hjelp raskt hvis hjertet stopper.

Hvis hjertet stanser, må de som er rundt personen gi førstehjelp. Da kan de gi hjerte-lunge-redning. Det går også an å bruke en maskin som heter hjertestarter.

Sykdommer

Det er veldig vanlig å få sykdom i hjertet. En av de vanligste sykdommene er hjerteinfarkt. Da dør en del av hjertemuskelen. Hvis man har fått hjerteinfarkt, blir hjertemuskelen dårligere til å pumpe. Det kalles hjertesvikt.

Mennesker som har alvorlig sykdom i hjertet, kan få satt inn et nytt hjerte eller en maskin som hjelper hjertet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo