Leveren er et rødbrunt, trekantformet organ. Galleblæren er grønnfarget og ligger under leveren, nede til høyre.
Leveren er delt i to deler som kalles lapper. Den høyre lappen er mye større enn den venstre. De to delene henger sammen ved hjelp av bindevev.
Leveren lager galle som sendes gjennom galleveiene og lagres i galleblæren. De er synlige på figuren fordi leveren er gjort litt gjennomsiktig. Når det er mat i tarmen, trekker galleblæren seg sammen, slik at litt galle tømmes ut til tarmen og kan blande seg med maten.
Leveren

Leveren er et organ i kroppen. Det er det nest største organet, etter huden. Leveren er viktig for fordøyelsen og renser blodet for avfall og gift. I tillegg til å være kroppens nest største organ, er leveren kroppens største kjertel.

Leveren ligger øverst til høyre i magen. Den ligger like under muskelen som skiller brystkassen og buken fra hverandre. Muskelen kalles mellomgulvet. Mye av leveren blir beskyttet av ribbeina.

Oppgaver

Leveren er et organ med mange livsviktige oppgaver:

  • den produserer galle, som spalter fett slik at det kan tas opp i blodet
  • den renser blodet for avfall, gift, alkohol og gamle blodceller
  • den sørger for at blodet frakter næring rundt i kroppen
  • den lagrer vitaminer
  • den lager proteiner som gjør at blodet stivner når man får et sår
  • den er en del av immunforsvaret.

Leveren bryter ned noen avfallsstoffer som kroppen ikke har bruk for. De stoffene som ikke kan brukes, blir sendt ut av kroppen gjennom bæsj eller tiss.

Beskrivelse

Leveren er formet som en slags trekant. Den har en mørk rødbrun farge. Overflaten er glatt og blank. Hos et voksent menneske veier leveren mellom 1,5 og 2 kilo.

Leveren får blod som er på vei både til og fra hjertet. Venene slipper inn blod som inneholder næring fra fordøyd mat. Arteriene frakter oksygenrikt blod rett fra hjertet.

Sykdommer i leveren

Man kan få flere sykdommer i leveren. Den kan for eksempel få betennelse eller kreft. Betennelse i leveren kalles hepatitt. Man kan også få noe som kalles leversvikt. Dette kan komme av at man har drukket for mye alkohol over tid. Leversvikt kan også skyldes andre ting, for eksempel infeksjoner, alvorlig sykdom eller gift.

Dersom en del av leveren er frisk, klarer den som oftest å reparere seg selv etter skade eller sykdom. Leveren blir heller ikke påvirket av alderen. Dersom leveren er helt ødelagt, er det mulig å få satt inn en ny lever fra et annet menneske. En leverdonor er vanligvis en person som nylig har dødd. I noen tilfeller kan man bruke en leverlapp fra en levende giver.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo