Fotografi av hodelus.

Hodelus er omtrent 2–3 millimeter lange og ovale i formen. De har seks bein og er lyse eller brune i fargen. Det er vanskelig å få øye på lusene, fordi de er så små. Eggene kan være lettere å se, de fester seg til hårstrå.

Fotografi av hodelus.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lus er små insekter som kan leve på mennesker. Det finnes tre typer lus som suger blod fra mennesker. Den ene typen bor på hodet, og de to andre typene på resten av kroppen.

Lus på hodet

Hodelus er omtrent 2–3 millimeter lange og har oval form. Fargen kan variere fra gråhvit til brun. Hodelus suger blod fra hodebunnen. Det gjør at man klør.

Lusene sprer seg lett fra person til person på skoler og i barnehager, for eksempel hvis man har hodene inntil hverandre. De kan også spre seg hvis man låner lue, strikk og hårspenner av noen, eller hvis man bruker samme pute eller kosedyr.

Luseegg er ovale og klistrer seg fast til hårstråene nær hodebunnen. Eggene er lettere å oppdage enn lusene. Den som får lus, må si fra til skole, helsesøster eller barnehage med en gang de oppdager det, slik at man kan hindre at lusene sprer seg.

Hodelus klør, men er ikke farlig. Man kan bli kvitt de ved å vaske håret med en spesiell sjampo fra apoteket og ved å bruke lusekam. For å være sikker på at både egg og nye lus dør, bør man bruke sjampoen flere ganger. I tillegg bør man vaske kammer, luer, hårpynt og puter med såpe og vann på minst 60 grader. Det går også an å fryse tingene på –20 grader.

Lus på resten av kroppen

Flatlus og kroppslus bor på kroppen, og vanligvis ikke på hodet.

Kroppslus kan bo på hele kroppen, og legger egg i skitne klær. De er 3–4 millimeter lange og gjør at man klør på kroppen.

Lus på kroppen kan smitte folk med andre sykdommer mens de suger blod. Denne typen lus er sjelden i Norge.

Flatlus bor på hår på kroppen, som kjønnshår, hår under armene, øyebryn og øyevipper. De er kortere og bredere enn hodelus og kroppslus. Flatlusa legger egg på hårstråene. De suger blod og det er bittene fra lusene som klør. Lusene sprer seg lett fra person til person når de er inntil hverandre, for eksempel hvis de deler seng, håndklær eller har sex.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Cecilie Bækkedal Sonnenberg
Sivilingeniør, UiT – Norges arktiske universitet