Tegning av blodprøve i prøveglass, og tegning av hvordan røde blodceller, hvite blodceller og blodplater ser ut.
Blodet består av væske (blodplasma) og celler:
  • Røde blodceller gjør blodet rødt og frakter oksygen.
  • Hvite blodceller kjemper mot sykdom og fjerner avfall.
  • Blodplater kan få blodet til å stivne og stoppe blødninger.
Av /Laget med BioRender.

Blodet er en rød væske som finnes i kroppen. Der blir det pumpet rundt av hjertet. Blodet gjør en viktig jobb med å frakte blant annet oksygen fra et sted til et annet, og ta med seg avfall tilbake.

Blodet renner i et stort system av rør kalt blodårer. Blodårene går fra hjertet og ut til alle delene av kroppen, til tærne og fingrene, til hjernen og alle de andre organene.

Et voksent menneske på 70 kilo har 5–6 liter blod i seg. Når man får et sår, kommer det ut blod. Det kan være farlig å miste mye blod. Noen mennesker syns det er ekkelt eller skummelt med blod. Det er vanlig å bli svimmel eller kvalm av å se blod, både på film og i virkeligheten.

Beskrivelse

Blodet er laget av en lysegul 'saft' som kalles blodplasma. I denne saften flyter det blodceller. Det finnes tre hovedtyper blodceller:

  • røde blodceller
  • hvite blodceller
  • blodplater

Cellene i blodet har mange oppgaver. Det er de røde cellene som gjør blodet rødt og frakter oksygen rundt til hele kroppen. De hvite cellene kjemper mot sykdom og fjerner avfall. Blodplater er spesielt viktige når man har skadet seg. De hjelper til med å få blodet til å stivne og lage skorpe, slik at ikke alt renner ut av kroppen.

Blodårer

Blodsirkulasjonen i kroppen

Hjertet pumper blodet gjennom blodårene. Figuren viser en oversikt over de store årene: arteriene som frakter blod fra hjertet, og venene som frakter blod til hjertet. Den viser ikke overgangen mellom arteriene og venene, eller nettverket av blodårer i musklene og organene.

Blodsirkulasjonen i kroppen
Av /Store norske leksikon.

Blodårene som blodet flyter gjennom, har ulik størrelse. De største heter arterier og vener. Hjertet pumper blodet ut i kroppen gjennom arteriene. Venene frakter blodet tilbake til hjertet igjen.

Blodsirkulasjonen, med fokus på torso
Blodsirkulasjonen, med fokus på torso

Blod frakter viktige ting rundt i kroppen

For å leve, trenger man både mat og luft. Blodet leverer næring fra tarmen og oksygen fra lungene til alle cellene i kroppen.

Blodet frakter også hormoner og antistoffer rundt i kroppen. Hormoner er signalstoffer som gir beskjed om hva kroppen skal gjøre. Et menneske lager mange slags hormoner. Et av dem er hormonet som gjør at barn vokser. Det blir laget i hjernen. Antistoffer er egne stoffer som hjelper immunforsvaret å slåss mot virus og bakterier.

Blod fjerner avfall fra kroppen

På sin vei rundt i blodårene plukker blodet opp avfall som kroppen vil kvitte seg med. Dette blir fraktet til lungene, nyrene og leveren. Der blir avfallet sortert og brutt ned. Siden blir det sendt ut av kroppen, blant annet gjennom pusten, tiss og bæsj.

Blod holder kroppen varm

Når blodet pumpes rundt i kroppen, sørger det for at alle delene holder seg varme.

Blodprøve

Når man blir syk, kan blodet forandre seg. Derfor tar ofte leger én eller flere blodprøver. Disse brukes til å finne ut av hvorfor man er syk.

Blodtrykk, puls og blodprøver
Når man er syk, kan legen telle pulsen, måle blodtrykket og ta blodprøver for å finne årsaken.
Blodtrykk, puls og blodprøver
Av /Blodprøver og blodtrykksmansjett av BioRender.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo