insekt som ligner på flue med øyne på to lange stilker.
Stilkøyefluene lever i for det meste i Afrika og Asia. De har øyene plassert på to lange stilker ut fra hodet.
Foto av stilkøyeflue
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Insekter er en type dyr og de vanligste dyrene i verden.

Det finnes over en million ulike arter, og i Norge er det mer enn 17 000 arter. Eksempler på insekter er bier, sommerfugler, fluer, biller, mygg og gresshopper. De ser veldig forskjellige ut og har forskjellige måter å leve på. De har likevel en del til felles.

Beskrivelse

brun lodden larve med fire bein og hode med to kraftige kjever
Larven til maurløvene jakter på maur og andre små insekter. Den graver en grop i bakken og bruker de kraftige kjevene sine til å huke tak i de som faller oppi. Det finnes to arter av maurløver i Norge.

Alle voksne insekter har seks bein og en kropp som er delt i tre: hode, forkropp og bakkropp. På hodet har de som regel antenner eller følehorn.

Insekter har ikke skjelett, men et hardt skall som beskytter kroppen.

De aller fleste voksne insekter har fire vinger, men noen har bare to vinger. Noen maur og sølvkre er insekter som ikke har vinger i det hele tatt.

Levevis

Insekter kan leve nesten overalt. For eksempel i Arktis, i regnskoger, i ørkener, i hus og i elver. Noen insekter spiser nektar fra blomster, noen spiser andre insekter, noen spiser planter og noen spiser bæsj og døde dyr og planter.

Formering

tusenvis av flygende gresshopper
Vandregresshopper kan samle seg i store svermer og spise enormt mange planter på én gang. De kan fly 100 kilometer uten å hvile.
Foto av en sverm vandregresshopper
Av /Shutterstock.

De fleste insekter legger egg.

For noen insekter, sånn som gresshopper, så kommer det ut en nymfe når egget klekker. Nymfen endrer seg gradvis, og likner mer og mer på en voksen. Dette kalles ufullstendig forvandling.

For andre insekter, slik som bier og sommerfugler, klekker egget til en larve. Larvene til sommerfugler ser ut som mark, og de har små føtter til å gå med. Andre larver har har større bein og hode med kjever, for eksempel larvene til maurløver.

Larver spiser mye og vokser fort. Når de er blitt store nok, slutter de å spise. De får da et skall rundt seg og blir til en puppe. Inne i puppen blir larven forvandlet til et voksent insekt. Etter en stund sprekker puppen, og insektet kryper ut. Dette kalles fullstendig forvandling.

Samspill

tue med flere tårn bygget av sand.
Termitter er insekter som lever i alle verdensdelene, unntatt der det er veldig kaldt. De er sosiale insekter og kan bygge tuer som er flere meter høye. Bildet viser en tue i Uganda.

Insekter er utrolig viktige i naturen. Mange insekter frakter pollen fra blomst til blomst, slik at plantene kan lage frukt og frø. Av frøene vokser det opp nye planter. Uten insekter ville mange planter bli borte. Andre insekter, blant annet mange biller, er nedbrytere. De spiser døde planter og dyr, og gjør dem om til næring i jorda.

Mange smådyr og fugler lever av insekter. Disse dyrene ville sultet i hjel hvis insektene forsvant. Da ville det også blitt for lite mat til de dyrene som lever av å spise de dyrene som spiser insekter.

Noen insekter skaper problemer for mennesker. De spiser planter som folk dyrker, eller de ødelegger hus og klær. Larvene til møll, for eksempel, spiser tøy av ull.

Noen insekter kan gi farlige sykdommer til folk og dyr. For eksempel kan en type mygg smitte folk med malaria.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Henninge Torp Bie