Faktaboks

malaria

sumpfeber

Mygg som suger blod fra menneske.

Malaria er en sykdom som spres med mygg.

Av /KF-arkiv ※.

Malaria er en sykdom som spres med mygg mange steder i verden. Malaria er en alvorlig infeksjon man kan bli veldig syk og i verste fall dø av. Derfor er det viktig å få behandling så raskt som mulig.

Det er ikke mulig å bli smittet av malaria i Norge.

Smitte

Malaria er en infeksjon som kommer av en parasitt. Hvis mennesker blir bitt av en mygg som bærer på parasitten, kan de få sykdommen. Da sprøyter myggen parasitten inn i blodet til mennesket. Noen av dem reiser med blodet til leveren. Der formerer de seg og sprer infeksjonen til de røde blodcellene. De fleste blir syke 7–14 dager etter at de ble smittet. Noen ganger kan det ta flere måneder eller av og til år før man blir syk.

Malaria smitter ikke direkte mellom mennesker.

Symptomer

Det vanligste symptomet på malaria er høy feber. Andre symptomer er slapphet og hodepine, vondt i magen eller musklene. Noen blir enda sykere og kan havne i koma eller dø. Dette er veldig sjeldent blant pasienter som blir behandlet i Norge.

Diagnose

For å sjekke om det er malaria, må man ta en blodprøve. Den blir undersøkt i mikroskop og man kan dryppe litt blod på en hurtigtest.

Unngå malaria

Seng med et myggnett rundt

I mange deler av verden er det vanlig å sove med myggnett rundt sengen for å beskytte seg mot malaria.

Foto
Av /Shutterstock.

Det er flere ting man kan gjøre for å unngå malaria. Hvis man skal reise til områder med malaria, kan man ta forebyggende medisin som gjør at det er mindre risiko for å bli smittet. Det er også viktig å prøve å unngå å bli bitt av mygg. Det kan man gjøre ved å ha på seg lange bukser og genser, spesielt på kvelden. I tillegg bør man bruke myggspray både på klærne og på huden. Om natten er det best å sove under et myggnett som har blitt sprayet.

Det finnes vaksine mot malaria. Den blir anbefalt for barn som bor i områder hvor sykdommen er vanlig. Forskere jobber med å utvikle flere og bedre vaksiner mot malaria.

Behandling

Det finnes forskjellige medisiner mot malaria. Akkurat hvilken medisin man får, kommer an på hvilken type malaria man har. De fleste blir helt bra hvis de får rask behandling.

Utbredelse

Malaria finnes der det er tropisk klima. Det er det i store deler av Afrika og Asia, mange land i Sør-Amerika, noen steder i Midtøsten og på enkelte øyer i Stillehavet. Afrika er det kontinentet der det er mest malaria.

I 2022 fikk rundt 249 millioner mennesker i verden denne sykdommen. Omtrent 608 000 av dem døde.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bianca Stammler Jaliff
Overlege i infeksjonsmedisin, Akershus universitetssykehus