Foto av to hender. Den venstre hånda ser normal ut. Den høyre hånda har hovnet opp og er mye større enn den andre.

På bildet har høyre hånd blitt betent på grunn av et insektstikk. Det er fem vanlige symptomer og tegn på at man har en betennelse et sted i kroppen:

 1. At stedet hovner opp
 2. At stedet blir rødt
 3. At stedet føles varmt
 4. At stedet gjør vondt
 5. At det er vanskelig å bruke den delen av kroppen som normalt
Av /Shutterstock.

Betennelse er kroppens naturlige reaksjon på at den er skadet eller har fått i seg gift eller smitte. En betennelse gjør ofte at det som er skadet, hovner opp og gjør vondt. For eksempel er det en liten betennelse som gjør at et myggstikk blir hovent og rødt.

Kroppen bruker betennelsen for å reparere seg selv. Hvis man vrikker foten får man for eksempel en betennelse rundt ankelen. Det er det som gjør at man blir hoven.

Betennelser kan dukke opp hvor som helst i kroppen. De har mange ulike årsaker og må behandles på ulike vis. Noen er farlige, og noen er ufarlige og går over av seg selv. En betennelse i hjernen kan være farlig, og man kan dø av det. Men en betennelse i håndleddet er ikke farlig, bare vondt. Ofte er en betennelse nødvendig for å bli frisk fra en skade.

Noen betennelser kommer plutselig og går ganske fort over. De kalles akutte betennelser. Andre varer lenge og kalles kroniske betennelser.

Årsaker

Immunforsvaret reparerer vev som er skadet eller som har fått en infeksjon. Da starter kroppen en betennelse. Hvite blodceller strømmer med blodet frem til det syke eller skadede vevet. Det er det som gjør at vevet hovner opp. Så vokser det nytt, friskt vev i stedet for det som er skadet. Ofte lykkes kroppen med å reparere, men ikke alltid. Noen ganger kan det bli arr.

Tegn på betennelse

Betennelser i huden, eller rett under huden, kan være lette å se. Da kan man bli rød, hoven eller varm på stedet. Hvis man har mørk hud, blir huden litt mørkere. Det kan være vanskelig å se.

Man kan også få vondt der det er betennelse, eller ha problemer med å bruke den delen av kroppen som normalt. For eksempel er det vanlig å bli rød og hoven i øynene ved øyebetennelse. Det er både vondt og vanskelig å bevege en betent ankel, arm eller finger.

Betennelse med feber skyldes som regel en infeksjon inni kroppen. Noen typer betennelser må oppdages ved hjelp av undersøkelser hos en lege eller på sykehus:

 • Man kan ta bilde inni kroppen, for eksempel røntgen eller ultralyd.
 • Man kan ta blodprøve og måle CRP, som er et protein som det blir mer av i blodet når man har betennelse.
 • Man kan ta prøver av vev i kroppen, som leddvæske.

Typer

Øyekatarr

Betennelse skjer på et bestemt sted i kroppen. Det kan man merke ved at det for eksempel er rødt, hovent eller vondt. Bildet viser et øye som har en betennelse som heter øyekatarr. Da blir øyet rødt og svir. Det lager også mye slim.

Øyekatarr
Av /Shutterstock.

Akutt betennelse kommer plutselig. De varer en kort periode, det vil si noen dager eller uker.

Eksempler:

 • Betennelse etter stikk fra insekter, kutt og sår.
 • Forkjølelse og kyssesyke kan man få etter å ha blitt smittet med virus.
 • Brennkopper kan man få etter å ha blitt smittet med bakterier.

Noen ganger er det skadelige bakterier eller virus i kroppen lenge. De kan gi kronisk betennelse. Et eksempler er tuberkulose, som skyldes bakterier. Kronisk betennelse kan vare i flere måneder eller år.

Noen kroniske betennelser skyldes at immunforsvaret tror at kroppens egne celler og organer er farlige. Immunforsvaret angriper da sin egen kropp. Dette kalles autoimmune sykdommer. Et eksempel er leddgikt.

Behandling

For å behandle en betennelse må man fjerne årsaken. Hvis man har vrikket ankelen, kan man:

 • kjøle ned ankelen
 • holde foten hevet
 • legge på bandasje
 • la ankelen hvile

Dette vil gjøre ankelen mindre hoven og vond.

Hvis betennelsen skyldes smitte fra bakterier, kan man ta antibiotika.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo