Faktaboks

barnemark

barneorm og småmark

Markene er små og tynne. Figur av tarmen til et menneske.
Barnemark er små mark som bor i tykktarmen hos mennesker. Hunnene flytter seg ut til rumpehullet og legger eggene sine der.
Tegnet figur
Av /Shutterstock.

Barnemark er små, tynne ormer som kan leve i tarmene til mennesker og dyr. De lever som snyltere eller parasitter. Symptomet på at man har barnemark er at det klør veldig i rumpa. Det klør mest om kvelden og natten når markene legger egg.

Barnemark er veldig smittsomt, men ikke farlig. Det er vanligst blant barn mellom fem og ti år. Barnemark er vanlig i hele verden, og det er den vanligste sykdommen med ormer i Norge.

Beskrivelse

Fotografi
Barnemark er gulhvite, omtrent én centimeter lange og spisse i hver ende.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Markene er gulhvite, omtrent én centimeter lange og spisse i hver ende. Eggene er bittesmå. Voksne mark klamrer seg til veggen i tykktarmen. Hunnene drar fra tarmen til rumpehullet for å legge egg. De legger egg om kvelden og det er da det klør mest. De kan legge tusenvis av egg.

Smitte

to kvinner som vasker hendene med såpe

God hygiene hjelper med å unngå barnemark. Det er viktig å vaske hendene når man har vært på do. Man må også vaske hendene før man spiser eller lager mat.

Fotografi
Av /Shutterstock.

Hvis man klør seg i rumpa når man har barnemark, kan eggene feste seg til fingrene og under neglene. Barn kan lett smitte seg selv og andre hvis de har klødd seg i rumpa og så tatt på ting som noen senere putter i munnen.

Barn kan smitte seg selv flere ganger. Det er større risiko for smitte hos barn som suger på tommelen eller biter negler.

Man kan også bli smittet av å ta på håndklærne, sengetøyet eller klærne til en som har barnemark.

For å unngå barnemark hjelper det å:

  • vaske hendene når man har vært på do
  • vaske hendene før man spiser eller lager mat
  • klippe neglene korte

Diagnose

Markene er synlige i bæsj. Man kan av og til se dem rett rundt rumpehullet.

Det vanligste symptomet er at det klør. Noen som har barnemark kan få vondt i magen, eller de kan være trøtte eller streve med å sove. Man kan bli irritert eller litt sint av å ha barnemark. Noen har barnemark uten å merke det.

Behandling

Når noen har fått barnemark, må alle som bor i samme hus få behandling. Da kjøper man medisin på apoteket. Medisinen virker ikke på eggene, så må man ta den i to runder.

I tillegg må man:

  • bytte sengetøy, håndklær og klær hver dag
  • vaske alt tøy med varmt vann
  • vaske rumpa med såpe hver dag
  • vaske bad, do og soverom nøye
  • passe på at ingen deler glass, tannbørste eller håndklær

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Cecilie Bækkedal Sonnenberg
Sivilingeniør, UiT – Norges arktiske universitet