Faktaboks

pubertet

kjønnsmodning

Pubertet er tiden når kroppen endrer seg fra å være barn til å begynne å bli voksen. Kroppen endrer seg både på innsiden og utsiden. De fleste får de første synlige tegnene på pubertet når de er mellom 9 og 14 år gamle.

I puberteten endrer kroppen seg og blir kjønnsmoden. Det betyr at den kan lage barn.

Første tegn på pubertet

Fotografi av armhulen til en person som løfter armen opp. Hårene i armhulen er mørke og litt stive.
Begge kjønn får hår under armene i puberteten. Dette håret er ofte stivere enn håret på hodet, og kan ha en annen farge.
Hår under armen
Av /Shutterstock.

For jenter begynner puberteten oftest med at brystene vokser. For gutter begynner puberteten oftest med at testiklene i pungen vokser. Både gutter og jenter kan oppleve at det vokser stive og tykke hår på nye steder på kroppen som første tegn.

Hår

I puberteten vokser det fram en ny type hår. Det begynner å vokse hår rundt de ytre kjønnsorganene, og delvis på dem. Dette håret kalles kjønnshår.

Det vokser også ofte hår i rumpesprekken. Man får hår under armene. Noen får hår oppover magen og på ryggen. Det varierer hvor mye hår et menneske får.

Gutter og menn får etter hvert skjegg og bart.

Kroppen endrer form

Hormonene påvirker hvordan kroppen ser ut. Jenter får vanligvis større bryster, bredere hofter og mer fett på kroppen. Gutter får mer muskler. Både gutter og jenter blir høyere.

Strupehodet vokser slik at stemmen forandrer seg, særlig på gutter. Dette kalles stemmeskiftet.

Svette og kviser

Tenåring ser seg i speilet og klemmer på en kvise.

De fleste får noen kviser i løpet av puberteten, men det går over med tiden. Mange blir også mer opptatt av hvordan de ser ut enn de var da de var barn. Det kan henge sammen med at man oftere blir forelsket fra og med puberteten.

Foto
Av /Shutterstock.

Mange får kviser i løpet av puberteten. Kjertlene rundt underlivet og i armhulene lager en ny type svette som lukter annerledes.

Kjønnsorganene

Kjønnsorganene vokser og endrer utseende. Penis blir bredere og lengre. De indre kjønnsleppene i vulva blir lengre.

I puberteten modnes de delene av kroppen som brukes til å lage barn. Hos jenter er dette eggstokkene, og hos gutter er det testiklene. Kjønnskjertlene lager etter hvert egne hormoner og celler. Cellene kalles egg hos jenter og sæd hos gutter. Det er egg og sæd som smelter sammen når et barn blir til. Det kalles befruktning.

Puberteten gjør kroppen klar til å kunne lage barn. Jenter får eggløsning og menstruasjon. Gutter får ereksjon og utløsninger med sæd.

Følelser og seksualitet

Puberteten styres av hormoner i blodet. Hormonene påvirker hvordan kroppen ser ut. Hormonene påvirker også hjernen og dermed følelsene.

Mange opplever å få ekstra sterke følelser. Det er vanlig å svinge raskt mellom ulike følelser. Dette kalles humørsvingninger. Følelsene gjør at det kan være vanskelig å konsentrere seg på skolen. Humørsvingninger kan også gjøre at forholdet til de voksne hjemme blir annerledes.

Selv om man kan bli forelsket som barn, blir forelskelse ofte sterkere i puberteten. De fleste blir mer opptatte av og nysgjerrige på sex. Mange begynner å onanere. Det er også vanlig å bli tiltrukket av andre mennesker, da kan man bli forelsket eller ha lyst til å ha sex med dem. Man kan bli tiltrukket av mennesker med samme eller forskjellig kjønn fra en selv. Dette kalles seksuell orientering.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege