Figur som viser hvordan de indre kjønnsorganene henger sammen. Åpningen inn går gjennom et rør som heter vagina eller skjeden. Skjeden leder til livmorhalsen, som leder til livmora. To eggledere går fra livmora til hver sin eggstokk.

De indre kjønnsorganene hos kvinner består av skjeden, livmorhalsen, livmor, eggledere og eggstokker.

kvinnelige kjønnsorganer
Av /Teravector, Shutterstock.

Eggstokker er kvinnens kjønnskjertler. De rommer alle eggene til en kvinne. Eggene kan brukes til å lage barn. Eggstokkene lager også hormoner.

Eggstokkene er en del av kvinnens kjønnsorganer.

Egglagring og eggløsning

Eggstokkene er rundt fire centimeter lange. Man har to stykker, en på hver side av bekkenet, nederst i magen. Eggstokkene inneholder alle kvinnens egg.

Hver måned modnes et knippe egg. De vokser inni hver sin ballong som er fylt av væske. Ballongen kalles en follikkel. Omtrent en gang i måneden sprekker en av folliklene. Da skytes egget ut. Dette kalles eggløsningen. Resten av eggene som begynte å modnes, går til grunne.

Etter eggløsningen blir egget fanget opp av små armer på egglederen. Så ledes det mot livmoren. Hvis egget møter en sædcelle på veien, kan det bli befruktet. Da kan kvinnen bli gravid.

Puberteten

Jenter blir født med alle eggene sine på plass i eggstokkene. Men eggstokkene skrus ikke på før i puberteten. Da reagerer de på hormoner fra hjernen. Hormonene gjør at kroppen starter å modne egg. Som en del av puberteten, får hun etter hvert regelmessige eggløsninger og mens.

Eggstokkene lager østrogen. Østrogen er et viktig hormon som påvirker kroppen. Østrogenet i blodet får kroppen til å utvikle seg på en bestemt måte. Kroppen får typiske kvinnelige trekk, som pupper, mer fett under huden og bredere hofter. Menssyklusen og livmoren påvirkes også av østrogen.

Overgangsalderen

Når en kvinne blir rundt 55 år, stopper mensen. Eggstokkene skrur seg av igjen. Østrogenet i blodet forsvinner. Kroppen forandrer seg på nytt. Dette kalles overgangsalderen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege