Mannens kjønnsorganer
Illustrasjon av penis (med forhud) i slapp tilstand.
Mannens kjønnsorganer

Penis er gutter og menns kjønnsorgan. Penis er et organ som er formet som en pølse. Den stikker ut av kroppen nederst i bekkenet. Penis består av tre deler: penishodet, skaftet og penisroten.

Penis brukes til å tisse med og til å lage barn. Tuppen av penis er det mest følsomme stedet på kroppen hos gutter og menn. Derfor brukes penis også til sex og til å onanere. Når mannen blir kåt, blir penisen stiv. Dette kalles ereksjon.

Penishodet

Penishodet er tuppen av penis. Det er det mest følsomme området på kroppen til gutter og menn.

Åpningen til urinrøret ligger i penishodet. Dette er hullet gutter og menn tisser med. Det er også her sæden kommer ut når de har utløsning.

Penishodet har en utstående kant som kalles kronen. Hodet har tynnere og skjørere hud enn resten av penis. Her vokser det ikke hår.

Forhuden og strengen

Penishodet er dekket av forhud. Forhuden er en hette av beskyttende hud. Forhuden er festet under penishodet med en streng.

Før puberteten sitter forhuden fast i penishodet, og kan ikke trekkes tilbake. En voksen forhud kan oftest trekkes tilbake over penishodet. Forhuden kan trekkes tilbake når man vasker penis, eller under sex eller onanering. Noen menn sliter med at forhuden er trang eller at strengen er stram.

Forhuden kan bli skåret i eller fjernet helt. Det kalles omskjæring. Det kan gjøres hvis en trang forhud gir smerter eller plager. Det kan også gjøres på grunn av kultur og tradisjon. For eksempel er det vanlig å være omskåret i USA, og blant jøder og muslimer.

Smegma

På innsiden av forhuden samler det seg smegma. Smegma er en tykk væske som lukter stramt. Den er en blanding av væske fra små kjertler, død hud og bakterier. Et mer hverdagslig ord på smegma er kukost.

Skaftet

Skaftet på penis er avlangt og kledd med vanlig hud. Her kan det vokse hår fra puberteten. Inni skaftet finnes tre deler som minner om svamper. Disse fylles med blod og blir harde når mannen får ereksjon.

Penisroten

Penisroten er den innerste delen av penis. Den ligger under huden. Penisroten er festet til knoklene foran i bekkenet med stramme bånd. Hvis båndene er strammere på én side, kan penis peke i én retning. Penis trenger ikke være rett, men kan være både krum og skrå uten at det gir problemer.

Størrelse

Det varierer mye hvor lange peniser er. De fleste utvokste peniser er mellom 7 og 20 cm lange. I gjennomsnitt er en fullt utvokst penis 13 cm når den er stiv. Lengden måles fra fettputen over penisroten til tuppen av penis.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege