Hvitaktig, litt tykk væske i et prøveglass
Sæd er en klissete væske. Fargen kan være blank, hvit, gul eller grålig. Sæd kan være rennende og tynn eller tykk og klumpete.
Foto av sæd
Av /Shutterstock.

Sæd er en klissete væske som kommer ut av penis. Sæd spruter eller drypper ut når gutter og menn har orgasme. Det kalles utløsning eller ejakulasjon.

I hver utløsning er det millioner av sædceller. Sædcellene kan brukes til å lage barn.

Gutter får sin første utløsning i løpet av puberteten, stort sett når de er mellom 12 og 14 år gamle. Det er vanlig å få sin første ejakulasjon når man onanerer eller i søvne. Det siste kalles våt drøm.

Beskrivelse

Når sæden kommer ut av penis, kan den ha ulik farge og konsistens. Fargen kan være blank, hvit, gul eller grålig. Sæd kan være rennende og tynn eller tykk og klumpete. Hvis det er lenge siden forrige utløsning, blir sæden tykkere og mer farget.

Sædceller

Sæd
Hver utløsning med sæd inneholder flere millioner sædceller. Sædcellene er så små at man må bruke mikroskop for å se dem.
Sæd
Av /Scanpix.

Sæden inneholder sædceller. Sædcellene lages i testiklene, de to kulene som ligger i pungen. Etter at de er blitt laget, lagres sædcellene i bitestiklene. Bitestiklene er to små organer som ligger oppå hver testikkel.

Utløsning

Når sædcellene skal brukes, sendes de fra pungen mot penis. Da går de gjennom et langt rør som kalles sædlederen. Man har to sædledere, en på hver side. Sædlederen går innom kjertler som lager mesteparten av væsken som kommer ut. Først går sædlederen inn i en kjertel som kalles sædblæren. Så kommer sædcellene og væsken til en større kjertel som heter prostata. Hver utløsning inneholder millioner av levende og aktive sædceller. Likevel kommer det meste av det våte i sæden fra te to sædblærene og prostata.

Når sæden er forbi kjertlene, dyttes den videre ut i urinrøret. Det ligger inne i penis. Musklene i penis lager små, bølgende bevegelser. Bevegelsene presser sæden ut gjennom tuppen av penis med små støt. For noen gutter eller menn drypper sæden ut av penis. For andre kan den sprute med stor kraft.

Befruktning

Sædcellene er mannens kjønnsceller, de man lager barn med. Sædcellene ser ut som små rumpetroll. De har et rundt hode og en hale til å svømme med. Hodet inneholder alle genene et barn vil arve fra den biologiske faren sin.

For å lage barn trenger man en sædcelle fra en mann og en eggcelle fra en kvinne. Når sædcellen og eggcellen treffer hverandre, kan de smelte sammen og bli til et foster. Fosteret må utvikle seg inne i en livmor i kroppen til en kvinne. Det kalles graviditet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege