Mann med barberskum i fjeset som barberer seg med høvel mens han ser seg i speilet.

Hvor mye skjegg man får, varierer fra person til person. Hver enkelt velger også om de vil la skjegget vokse seg langt, om de vil klippe det, eller om de vil barbere det vekk. Det kan være store forskjeller på hvor ofte folk må barbere seg hvis de vil holde kinnet glatt. Noen må barbere seg flere ganger om dagen, andre trenger bare å barbere seg en gang i uka. Alt dette er normalt.

Foto av mann som barberer seg
Av /Shutterstock.
Gammelt bilde av en eldre mann med et hvitt skjegg som er ekstra stort på sidene. Han har ikke bart. Han sitter ved et skrivebord og ser ut som han skriver noe.
Forfatteren Henrik Ibsen hadde kanskje det mest berømte skjegget i Norge. Han hadde buskete bakkenbarter, en type skjegg uten bart.
Foto av Henrik Ibsen
Av .

Skjegg er hår som vokser i ansiktet hos menn og gutter som har gått gjennom puberteten. Bart er et eget navn på det skjegget som vokser på overleppen.

Skjegg i puberteten

Huden på nesten hele kroppen er dekket av hårsekker som lager hår. På mesteparten av kroppen er dette håret så tynt og lyst at det nesten ikke er mulig å se.

Fra og med puberteten reagerer noen av hårsekkene i ansiktet på hormoner i blodet. Da begynner de å lage en annen type hår. Den nye typen hår er tykkere, stivere og har en annen farge enn håret som var der før. Dette nye ansiktshåret kalles skjegg.

Farge

Skjegg kan ha mange forskjellige farger, akkurat som hår på hodet, øyenbryn og kjønnshår. Det er vanlig å ikke ha samme farge på skjegget som på håret man har på hodet.

Barbering

De fleste barberer skjegget. Noen barberer vekk alt hver dag, eller litt en dag i mellom. Hvor mye man barberer seg, avhenger av mote og hvor mye skjegget vokser.

Det finnes ulike metoder for å fjerne hår. Noen bruker barberhøvel. Man kan også bruke barbermaskin.

Mye eller lite skjegg

Hvor mye skjegg man får, avhenger av gener. Noen får tykt skjegg og bart uten å spare. Andre har lite skjegg. Begge deler er normalt.

Mange tror at barbering gir mer hår, og at hår som barberes blir stivere. Det er feil. Uansett hvordan man barberer seg, får man ikke tykkere eller annerledes hår av det. Hår som er nybarbert, kan kjennes stivere med en gang. Det er fordi hårtuppene slipes og blir mykere etter hvert som det vokser.

Når kvinner blir eldre, kan de også få litt tydeligere hår i ansiktet. Det blir likevel ikke så mye som hos menn.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege