Faktaboks

onanering

masturbasjon, runking, klitring.

Onanering er på ta på sine egne kjønnsorganer på en måte som kjennes godt. Man kan bli kåt og få orgasme. Å onanere er noe man gjør med seg selv. Hvis andre er med, kalles det sex.

Både gutter og jenter onanerer. De fleste begynner å onanere i løpet av puberteten eller tidligere. Å få orgasme av å onanere kan kreve øvelse. Mange må bruke litt tid på å bli kjent med kroppen sin og finne ut hva som føles godt. Det varierer fra person til person hva som føles godt.

Typer

Gutter onanerer stort sett ved å ta på penis. Man gjør det ved å holde rundt penis med hånden og dra hånden opp og ned over det følsomme penishodet. De som har forhud kan bevege på denne. Å onanere på denne måten kalles ofte å runke.

De fleste jenter onanerer ved å gni på hodet på klitoris. Klitoris ligger foran på vulva. Man kan stryke forsiktig med fingrene eller bevege dem i sirkler. Klitoris er veldig følsom. Noen synes det blir for intenst å ta direkte på klitoris. De tar heller på områdene rundt klitoris, eller på forhuden som dekker klitoris. Å onanere på denne måten kalles klitring.

Hjelpemidler

Hvis huden er tørr, kan man bli sår av å onanere. Man kan bruke glidemiddel, spytt eller annen smøring for å unngå problemet.

Det finnes ulike hjelpemidler som kan gjøre det lettere å onanere og å få orgasme. Dette kalles sexleketøy og det finnes ulike typer som passer til ulike underliv.

Mange tenker på noe som gjør dem kåte når de onanerer. Det kalles å fantasere. Noen ser på porno når de onanerer.

Virkning

Å onanere er sunt for kroppen og hodet. Når man onanerer, lager kroppen signalstoffer i kroppen som gjør at man slapper av og blir glade. Onani kan gjøre at man sover bedre, blir mer glad i kroppen sin, slapper av og stresser mindre. Det er også gjort studier som viser at onani er bra for hjertet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege