Figur av de ulike fasene i syklusen

Fra puberteten til overgangsalderen har jenter og kvinner eggløsning en omtrent gang i måneden. Tiden fra én mens til en annen kalles syklus. Syklusen har fire faser:

  1. Det kommer blod og slim fra livmoren ut gjennom skjeden. Blodet og slimet kommer fra en slimhinne på innsiden av livmoren. Dette er mensen.
  2. Et egg modnes i eggstokkene.
  3. Slimhinnen inne i livmoren vokser og blir tykk. Den vokser for å kunne ta imot en befruktet eggcelle. Det modne egget vandrer gjennom egglederen til livmoren.
  4. Egget kommer inn i livmoren. Hvis det kommer en befruktet eggcelle, kan den grave seg inn i den tykke slimhinnen og vokse her. Det kan bli til et foster og da er kvinnen gravid. Hvis egget ikke er befruktet, får kvinnen mensen og syklusen fortsetter.
Figur
Av /Shutterstock.

Eggløsning er når et egg slippes fra eggstokken hos en kvinne. Eggløsning skjer omtrent én gang i måneden, rundt 14 dager før mensen.

Eggløsning er nødvendig for at en kvinne skal bli gravid.

Beskrivelse

I eggstokkene ligger forløpere til alle kvinnens egg. Hver måned modnes et utvalg egg. Vanligvis får bare ett slippe fri fra eggstokken under eggløsningen. Egget fanges opp av små armer, fimbrier, på enden av hver eggstokk. Hormoner som lages i hjernen styrer modningen av egg og eggløsningen.

Etter eggløsningen bruker egget omtrent 24 timer på reisen gjennom egglederen til livmora. Hvis det møter en sædcelle på veien, kan det bli befruktning. Da smelter egget og sædcellen sammen. Hvis egget så fester seg til veggen i livmora, blir kvinnen gravid.

Tegn på eggløsning

De fleste merker ingen ting til selve eggløsningen. Noen får en stikkende smerte i underlivet eller over en av eggstokkene. De ligger på hver sin side nederst i magen.

Etter eggløsningen blir kroppen omtrent en halv grad varmere. Hvis man måler og skriver ned temperaturen hver dag, kan man kanskje se når eggløsningen har vært.

Eggløsningen påvirker utfloden. I dagene rett før og under eggløsningen blir utfloden blank og seig. Da kan den strekkes til lange tråder.

Eggløsningen styres av hormoner. Disse kan også påvirke humøret. Noen føler seg gladere og får mer energi rundt eggløsning. Det er også noen som får mer lyst på sex rundt eggløsningen.

Graviditet

Jenter og kvinner kan bare bli gravide i forbindelse med eggløsningen. Hvis man har sex uten å bruke prevensjon i omtrent fem dager før eggløsning og fram til samme dag som eggløsning, kan man bli gravid. Disse dagene kalles det fertile vinduet.

En som ønsker seg barn, kan bruke kunnskap om det fertile vinduet til å øke sjansen for å bli gravid. Da kan man måle temperaturen i kroppen og se på endring i utfloden. Det går også an å kjøpe tester på apoteket som måler eggløsning.

Andre bruker tegn på eggløsning til å unngå å bli gravide. Da har de bare sex i perioden der det ikke er eggløsning. Dette kalles «sikre perioder». Problemet er at man ikke kan vite sikkert når eggløsningen kommer, før man har hatt den. Derfor er dette en dårlig form for prevensjon. Mange ender opp med å bli gravide uten å ville det.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege