Gutt og jente som kysser
Seksuell orientering, sier noe om hvilket kjønn en person vanligvis blir tiltrukket av, forelsket i og har lyst til å ha sex med.
Foto
Av /NTB.

Seksuell orientering, sier noe om hvilket kjønn en person vanligvis blir tiltrukket av, forelsket i og har lyst til å ha sex med. De vanligste seksuelle orienteringene er:

  • heterofil, der man er tiltrukket av motsatt kjønn
  • homofil, der man er tiltrukket av samme kjønn
  • bifil, der man er tiltrukket av personer av begge kjønn

Homofile kvinner kaller seg ofte lesbiske. Mennesker som blir tiltrukket av personer uavhengig av kjønn, kan kalle seg panfile. Mange som ikke er heterofile, kaller seg for skeive. Både transpersoner og cis-personer kan være heterofile, homofile og bifile.

Omtrent 93 prosent av voksne i Norge sier at de er heterofile, 7 prosent har en annen seksuell orientering.

Innhold

To unge menn held rundt kvarandre, den eine kyssar den andre på kinnet.

Noen blir først og fremst tiltrukket av ett kjønn hele livet. Hvis man blir tiltrukket av en person av motsatt kjønn, er man heterofil. Hvis man blir tiltrukket av en med samme kjønn, er man homofil. Homofile kvinner kaller seg ofte lesbiske.

Foto
Av /Scanpix.

Den seksuelle orienteringen har flere deler:

  • hvilket kjønn man blir forelsket i
  • hvilket kjønn man blir kjæreste med
  • hvilket kjønn man har sex med
  • hvilket kjønn man blir seksuelt opphisset av eller har lyst til ha sex med
  • om man pleier å bli tiltrukket av ett kjønn, eller om det varierer

De fleste har en seksuell orientering, selv om de aldri har sex eller kjæreste. Noen opplever lite seksuell tiltrekning eller interesse. De kan kalle seg aseksuelle.

Identitet

Seksuell orientering er en del av identiteten til en person. For noen er det en viktig del, for andre er det mindre viktig. Det er bare personen selv som kan si hva slags seksuell orientering de har. Det kan ofte ta tid å finne ut av identiteten sin, særlig når man er ung.

Noen er bare tiltrukket av ett kjønn hele livet. Andre kan oppleve at dette endrer seg. Noen vet hvilken seksuell orientering de har fra de er barn. Andre oppdager det etter at de er voksne.

Seksuell orientering og samfunnet

To kvinner holder rundt hverandre og en baby.

Fram til 2009 var det umulig for to av samme kjønn å gifte seg. Etter at dette ble mulig kan to kvinner for eksempel få arv etter hverandre eller ha rett på hjelp til å bli gravide (assistert befrukting).

Av /Johner/NTB.

Det vanligste i samfunnet er at par består av en mann og ei kvinne, altså heterofile par. Mange lover og regler var tidligere laget slik at de bare passet for heterofile. Det var blant annet forbudt for menn å ha sex med menn. Det var heller ikke mulig for to med samme kjønn å gifte seg.

Disse lovene er nå endret i Norge, etter en lang kamp for like rettigheter. I Norge er det ulovlig å diskriminere noen på grunn av seksuell orientering. I en del land er det vanskelig eller farlig å være homofil eller bifil. Det er ulovlig å være homofil i mer enn 60 land.

I flere religioner blir det regnet som en synd å være homofil. Tidligere var dette synet vanlig også i Norge. Det har tatt lang tid for samfunnet å venne seg til tanken på flere seksuelle orienteringer.

Fremdeles synes noen det er vanskeleg å fortelle familie og venner at de er homofile eller bifile.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Reidar Schei Jessen
Forsker, Universitetet i Oslo