Illustrasjon av penis (med forhud) i slapp tilstand.

Testiklene ligger inni pungen.

Illustrasjon

Testiklene er mannens kjønnskjertler. De lager sædcellene. De lager også hormoner. Testiklene er en del av mannens kjønnsorganer.

Testiklene er to kjertler som er formet som egg. De er fire til fem centimeter lange og ligger i pungen.

Pungen

Pungen er en hudpose som henger under penis. Pungen inneholder testiklene, bitestiklene og begynnelsen på sædlederne.

Pungen har et tynt lag med muskler i veggene. Når musklene trekker seg sammen, dras pungen oppover. Den blir mindre og stram. Når musklene slapper av, blir huden slapp og pungen lang.

Poenget med å trekke pungen opp og ned er å styre temperaturen i testiklene. Pungen er en hudpose utenfor kroppen. Der er det litt kaldere enn inni kroppen. Testiklene fungerer best når de er et par grader kaldere enn innsiden av kroppen. Hvis det blir for kaldt, trekkes testiklene mot den varme kroppen. Er det for varmt for dem, slippes de lenger ned.

Testiklene i puberteten

Det første som skjer i puberteten, er at testiklene begynner å vokse. Det skyldes hormoner i blodet. Så begynner testiklene å produsere sædceller. Det gjør de så lenge man lever. De lager også hormonet testosteron.

Sædceller

mannlige kjønnsorganer
Mannlige kjønnsorganer består av penis, pungen, testikler, bitestikler, prostata og sædledere.
mannlige kjønnsorganer
Av /Teravector, Shutterstock.

Testiklene lager sædceller. Sædcellene brukes til å lage barn. Når en mann får orgasme og utløsning, skyter sæd ut av penis. Hvis penisen er inni skjeden til en kvinne når mannen har utløsning, kan sædceller svømme opp i livmoren. Hvis de møter en eggcelle i egglederen, kan kvinnen bli gravid.

Hvis testiklene ikke er i pungen

Hos babyer som ligger i magen er testiklene først inni kroppen. Så går de igjennom en kanal i lysken på hver side. Stort sett kommer de ned i pungen før barnet blir født. Hvis de ikke kommer ned, finner man ikke to testikler i pungen. Noen ganger kommer testiklene ned av seg selv etter litt tid. Kommer de ikke ned av seg selv, kan man operere.

Noen gutter har testikler som noen ganger er i lysken og noen ganger nede i pungen. Det er normalt.

Ballespark

Å få et spark, et slag eller for eksempel en fotball i skrittet, gjør veldig vondt. Man kan få vondt i magen i tillegg til i pungen. Pungen trekker seg sammen og blir hard for å beskytte testiklene mot skade.

Vridd testikkel

Sterke smerter i pungen som kommer plutselig, kan skyldes vridd testikkel. Da vrir testikkelen seg rundt sin egen akse. Da stenger den av sin egen tilgang til blod. Hvis den ikke vrir seg tilbake igjen, kan den dø fordi den ikke får oksygen. Sterke smerter i pungen krever at man raskt går til legen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege