Faktaboks

vulva

Underliv, ytre kjønnsorganer

Figur som viser plasseringen av organene. Venusberget er den delen som synes rett forfra, hos ungdommer og voksne er den dekket av en trekant med hår. Mellom de ytre kjønnsleppene ligger de indre kjønnsleppene. Klitoris ligger akkurat der de indre kjønnsleppene starter. Under klitoris ligger urinrørsåpningen og under der igjen ligger skjedeåpningen. Urinrørsåpningen og skjedeåpningen beskyttes av de indre kjønnsleppene. Noen centimeter nedenfor skjeden, mellom rumpeballene, ligger endetarmsåpningen.
Kvinnens ytre kjønnsorganer består av venusberget, klitoris med forhud, åpningen til urinrøret, indre og ytre kjønnslepper og åpningen inn til skjeden.
Kvinnens ytre kjønnsorganer
Av /KF-arkiv ※.

Vulva er navnet på de ytre kjønnsorganene til jenter og kvinner. Vulva og underliv brukes ofte om hverandre. Vulva består av flere deler. De er venusberget, klitoris, kjønnsleppene og åpningene til skjeden og urinrøret.

Venusberget

Venusberget er den mest synlige delen av underlivet sett forfra. I løpet av puberteten blir venusberget dekket av hår. Under huden består venusberget av en fettpute. Venusberget ligger over kjønnsleppene.

Klitoris

Øverst på vulva ligger hodet til klitoris. Det er den eneste delen av klitoris som stikker fram. Hodet er formet som en liten knapp og er dekket av en hette med forhud. Resten av klitoris ligger skjult inni vulva. Klitoris har en liten kropp og fire bein. To av beina ligger bak hver sin side av vulva. Klitoris finnes derfor i hele underlivet. Beina inneholder deler som minner om en svamp. De blir fylt med blod og vokser. Dette skjer av seg selv når kvinner blir seksuelt opphisset.

Hodet på klitoris er det mest følsomme stedet på kroppen. Klitoris den viktigste kilden til orgasme for kvinner.

Kjønnsleppene

Jenter og kvinner har to sett med kjønnslepper: de indre og de ytre. De ytre kjønnsleppene er ofte tykke. Her vokser det stivt og farget hår fra puberteten av.

De indre kjønnsleppene er ofte tynnere. Her vokser det ikke hår. Hos små barn er de indre kjønnsleppene så små at de dekkes av de ytre. I løpet av puberteten forandrer kjønnsleppene seg. Det er vanlig at de indre kjønnsleppene vokser mest og at de henger godt nedenfor de ytre kjønnsleppene. Kjønnsleppene og området mellom dem får ofte en annen farge enn resten av huden.

Urinrøret

Jenter og kvinner har to åpninger i underlivet. Åpningen til urinrøret er et lite hull som ligger mellom hodet til klitoris og åpningen inn til skjeden. Urinrøret leder tiss ut fra urinblæren, som ligger lenger inne i kroppen.

Skjeden

Skjedekrans

Skjedekransen er en smal fold som finnes like innenfor åpningen til skjeden. Alle har forskjellig skjedekrans.

Skjedekransen ble tidligere kalt jomfruhinnen. Da trodde man at det var en hinne som skulle sprekke den første gangen kvinnen hadde samleie.. Dette er ikke riktig.

Åpningen inn til skjeden ligger bakerst i vulva. Skjeden kalles også vagina. Den er et rør som leder opp til livmoren. Rundt skjeden ligger det sterke muskler. Hvis disse strammes, blir skjeden trangere.

Det er gjennom skjeden at kvinner føder barn. Blodet fra mensen kommer også ut her. Når kvinner har samleie, bruker de skjeden.

Ytterst i åpningen ligger ringformet slimhinne som kalles skjedekransen. Denne er tøyelig, men kan blø litt når den vides ut. Det er ikke mulig å se på skjedekransen om en kvinne har hatt sex eller ikke.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege