Faktaboks

pupper

bryster

Tolv eksempeltegninger av hvordan pupper kan se ut hos folk av ulik alder, vekt og med forskjellige hudfarger.

Pupper kan ha mange ulike fasonger – de kan for eksempel være runde, flate, lange, formet som kjegler eller klokker. Noen har små pupper, andre større, og den ene er sjelden lik den andre. De kan sitte tett sammen eller langt fra hverandre, høyt eller lavt på brystkassen, og peke opp eller henge ned. Pupper kan også få strekkmerker, det vil si streker i huden, når de vokser. Brystvorter kan ha forskjellige størrelser og farger, og kan peke i ulike retninger. Alt dette er normalt.

Ulike puppeformer og -størrelser
Av /Store norske leksikon.

Pupper er deler av brystet hos jenter og kvinner som forandres i puberteten. Pupper kalles også bryster.

Puppene begynner å vokse i puberteten og er formet som halvkuler. Puppene består av fett og kjertler og er dekket av hud. Omtrent midt på puppen er brystvorten.

Puppene er viktig når kvinner har født barn, da brukes de til amming. Det vil si at man mater babyen med melk som lages i puppene. For noen er puppene også viktig under sex.

Mange jenter og kvinner bruker BH eller treningstopp for å dekke puppene og holde dem på plass.

Beskrivelse

Puppene er formet omtrent som halvkuler med en liten brystvorte som stikker ut. Brystvortene har som regel mørkere farge enn resten av puppen. Rundt brystvorten er det et område med hud som kalles areola. Noen har stor og mørk areola sammenlignet med huden ellers, andre har lys og liten.

Når man tar på en pupp, kjennes den ikke helt jevn og myk, men litt knudrete og klumpete inni. Under huden består puppene av fett og kjertler. Kjertlene skal lage melk hvis man får barn og begynner å amme. Når en kvinne er gravid, dannes det melkeganger som skal lede melk fra kjertlene til brystvorten. Når man ammer, drikker babyen melk som kommer ut av brystvorten.

Hvordan puppene, brystvortene og areola ser ut er forskjellig fra person til person. Noen har store pupper, andre har små. Gener, vekt, hormoner, graviditet, amming og alder påvirker hvilken form og fasong puppene har.

Pupper kan ha mange ulike fasonger. Brystvortene kan peke i ulike retninger, eller være vendt innover. Den ene puppen kan være større enn den andre. Alt dette er normalt.

Puppene vokser i puberteten

Baby som suger på en brystvorte.

Pupper brukes til å lage melk til babyer. Babyer drikker melk gjennom å suge melk ut av brystvortene.

Amming
Av /NTB Scanpix.

Før puberteten er puppene like for gutter og jenter. De er flate, og brystvortene er små. Alle mennesker har brystvorter. Man har stort sett to, en på hver side av brystet.

I puberteten begynner puppene å vokse. Det skjer på grunn av hormoner i kroppen. For de fleste jenter er det at puppene vokser det første synlige tegnet på at puberteten er i gang. Først vokser brystvorten. Deretter får man en øm og fast kul bak brystvorten. I denne fasen kan det gjøre vondt hvis noe dunker til puppene eller når man ligger på magen.

Det er vanlig at den ene puppen begynner å vokse før den andre. Deretter vil brystvortene og puppene vokse gradvis. Det tar omtrent to år til de er ferdige med å vokse. Også etter dette vil puppene fortsette å endre seg gjennom livet.

Gutter og bryster

Mange gutter opplever også at brystene vokser. Dette er en naturlig del av puberteten og skjer på grunn av av alle hormonene i blodet. De kan få ømme kuler bak brystvortene. Stort sett går dette over i løpet av to år.

Av og til kalles også brystene til menn for pupper.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Marius Johansen
Universitetet i Oslo