Faktaboks

kjønnslepper

Labia

Etymologi

Fra latin labium, for lepper.

Figur som viser plasseringen av organene. Venusberget er den delen som synes rett forfra, hos ungdommer og voksne er den dekket av en trekant med hår. Mellom de ytre kjønnsleppene ligger de indre kjønnsleppene. Klitoris ligger akkurat der de indre kjønnsleppene starter. Under klitoris ligger urinrørsåpningen og under der igjen ligger skjedeåpningen. Urinrørsåpningen og skjedeåpningen beskyttes av de indre kjønnsleppene. Noen centimeter nedenfor skjeden, mellom rumpeballene, ligger endetarmsåpningen.
Kvinnens ytre kjønnsorganer består av venusberget, klitoris med forhud, åpningen til urinrøret, indre og ytre kjønnslepper og åpningen inn til skjeden.
Kvinnens ytre kjønnsorganer
Av /KF-arkiv ※.

Kjønnsleppene er en del av vulva og kvinners kjønnsorganer. Kvinner og jenter har to sett, til sammen fire kjønnslepper. To indre kjønnslepper og to ytre kjønnslepper.

Indre og ytre kjønnslepper

Kjønnsleppene er en viktig del av kvinnens ytre kjønnsorganer. Kjønnsleppene er den ytterste delen av vulva. De ligger på hver sin side av hodet til klitoris, og åpningene til urinrøret og skjeden.

Kvinner har to sett med kjønnslepper. De ytre kjønnsleppene er dekket av vanlig hud. Inni er det mykt fett. De beskytter det følsomme underlivet mot trykk, støt og gnissing. De indre kjønnsleppene er tynnere og er dekket av en glattere type hud som kalles slimhinne.

Kjønnsleppene kan se veldig forskjellige ut fra person til person.

Kjønnsleppene i puberteten

Hos babyer og barn er de ytre kjønnsleppene oftest de største. I løpet av puberteten endrer dette seg hos mange. De indre kjønnsleppene kan vokse og stikke godt frem fra de ytre kjønnsleppene. I puberteten blir de ytre kjønnsleppene dekket av en type hår. Dette kalles kjønnshår. De indre kjønnsleppene får ikke hår.

Siden de ytre kjønnsleppene er dekket av vanlig hud, har de stort sett samme farge som huden ellers. De indre kjønnsleppene kan derimot få en helt annen farge i løpet av puberteten. De kan bli mørkere eller lysere. Kjønnslepper kan være rosa, lilla, brune eller svarte. Alt dette er normalt.

Kjønnslepper og sex

Kjønnsleppene er følsomme. Det kan kjennes godt å ta på dem. Kjønnsleppene spiller en rolle for at kvinner skal nyte sex. Men de er ikke så følsomme som klitoris. Klitoris er kvinners viktigste seksuelle organ.

Når kvinner blir seksuelt opphisset, strømmer mer blod til underlivet. Da fylles de indre delene av klitoris med blod. Dette kalles ereksjon. Da er det vanlig at vulva og kjønnsleppene ser større og mørkere ut.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege