Faktaboks

mensen

mens, menstruasjon

Figur av de ulike fasene i syklusen

Fra puberteten til overgangsalderen har jenter og kvinner mensen en omtrent gang i måneden. Tiden fra én mens til en annen kalles syklus. Syklusen har fire faser:

  1. Det kommer blod og slim fra livmoren ut gjennom skjeden. Blodet og slimet kommer fra en slimhinne på innsiden av livmoren. Dette er mensen.
  2. Et egg modnes i eggstokkene.
  3. Slimhinnen inne i livmoren vokser og blir tykk. Den vokser for å kunne ta imot en befruktet eggcelle. Det modne egget vandrer gjennom egglederen til livmoren.
  4. Egget kommer inn i livmoren. Hvis det kommer en befruktet eggcelle, kan den grave seg inn i den tykke slimhinnen og vokse her. Det kan bli til et foster og da er kvinnen gravid. Hvis egget ikke er befruktet, får kvinnen mensen og syklusen fortsetter.
Figur
Av /Shutterstock.
bind, truseinnlegg og tamponger
Bind, truseinnlegg og tamponger brukes til å fange opp blod når man har mensen. Bind er større og tykkere enn truseinnlegg. Bind og truseinnlegg klistres fast i trusa, mens tamponger puttes inn i skjeden.
bind, truseinnlegg og tamponger
Av /Shutterstock.

Mensen eller menstruasjon er en blødning som kommer ut av skjeden til jenter og kvinner. Mensen kommer omtrent én gang i måneden. Den varer normalt mellom tre og syv dager. Det er typisk å blø mellom 30 og 80 ml hver gang. Det er omtrent like mye som ett til to eggeglass.

Mensen er et tegn på at man er kjønnsmoden. Det betyr at kroppen er i stand til å lage barn. Mensen kommer fra og med puberteten. Så blir den borte når man når overgangsalderen. Da kan kvinnen ikke lenger få barn.

Det er vanlig at mensen endrer seg eller blir helt borte når man bruker prevensjon som p-piller eller hormonspiral.

Beskrivelse

Mensen er en væske som består av blod og rester av en slimhinne. Væsken kommer fra innsiden av livmoren og renner ut gjennom skjeden.

Blødningen er sterkest de første dagene, så blir den mindre. Blodet er rødt og rennende når det er helt ferskt. Når det er eldre, er det brunt og tykkere. Mensen kan være både lys rød og mørk brun.

Siden mensen inneholder biter av en slimhinne, er det vanlig at den har klumper.

Utstyr

Man kan bruke ulike ting for å samle opp mensen:

Syklus

Tiden fra en menstruasjon til den neste kalles syklus. I løpet av en syklus skjer det endringer i kroppen. I hver syklus løsner et egg fra eggstokken og vandrer mot livmoren. Det kalles eggløsning. Hvis egget møter en sædcelle, kan det bli befruktet. Da blir kvinnen gravid og det kan vokse fram et foster.

Livmoren har en slimhinne på innsiden. Her skal det befruktede egget feste seg. Så kan fosteret vokse seg ferdig i livmoren. Kroppen bygger en ny slimhinne hver måned.

Hvis kvinnen blir gravid etter eggløsningen, stopper syklusen. Hvis hun ikke blir gravid, trenger hun ikke slimhinnen lenger. Da løsner den fra livmoren og klemmes ut gjennom skjeden sammen med litt blod. Det er dette som er mensen. Så setter kroppen i gang med å lage en ny slimhinne.

Syklusen styres av hormoner, som er signaler som reiser med blodet.

Regelmessig og uregelmessig mens

En vanlig syklus varer mellom 21 og 35 dager. Hvis syklusen varer omtrent like lenge hver gang, kalles det regelmessig mens. Hvis lengden varierer, kalles det uregelmessig mens. Det er vanlig at mensen er uregelmessig de første årene. Så blir den mer regelmessig.

Stress, overdreven trening og noen sykdommer kan også gi uregelmessig mens.

Plager

Mensen kan gi ulike plager. Mange kvinner får smerter nederst i magen. Noen får milde smerter, andre kan få svært vondt. Smertene kommer når livmoren trekker seg hardt sammen for å klemme ut mensen. Smertene kjennes klemmende og som kramper. Noen kvinner får også andre plager, som løs mage og hodepine, når de får mensen. De fleste kvinner får symptomer på PMS i tiden før hver mens. Hvor sterke plagene er, varierer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Støkken Dahl
Lege